čtvrtek 9. května 2024

Ligu mistrů a další evropské soutěže čeká velká změna

UEFA potvrdila nový formát evropských soutěží včetně slavné Ligy mistrů. Od příští sezony opouští skupinovou fázi.

Liga mistrů opouští systém skupinové fáze.

Liga mistrů opouští systém skupinové fáze.
Zdroj: Profimedia

  • Liga mistrů opouští systém skupinové fáze.
  • Zdroj: Profimedia

Od příští sezony se zásadně mění podoba Ligy mistrů, nejprestižnější klubové soutěže světa. Spolu s ní se mění i další evropské soutěže, které organizuje UEFA.

Zásadní změnou je odklon od skupinové fáze hrané tradičně na podzim. Současná skupinová fáze Ligy mistrů zahrnuje 32 účastníků rozdělených do osmi skupin po čtyřech. Od sezóny 2024/25 se do Ligy mistrů bude kvalifikovat 36 klubů, které spolu budou soupeřit v jedné společné lize.

V novém formátu budou týmy na podzim hrát osm utkání místo dosavadních šesti, zároveň budou s každým soupeřem hrát pouze jednou. Týmy budou rozdělené do čtyř výkonnostních skupin a následně rozlosovány tak, aby každý hrál se dvěma soupeři z každé skupiny. Čtyři utkání čekají každého účastníka doma a čtyři venku.

Týmy budou získávat tradičně tři body za výhru a jeden za remízu. Výsledky všech zápasů pak určí celkové pořadí ve společné lize.

Osm nejlepších týmů postoupí přímo do osmifinále, zatímco ti, kteří skončí na 9. až 24. místě, se spolu utkají v předkole play-off hraném na dva zápasy. Týmy umístěné na 25. místě a níže budou ze soutěže vyřazeny.

Zbytek soutěže se bude hrát stejně jako doposud systémem vyřazovacích dvojzápasů venku-doma a finále na neutrálním stadionu.

Utkání Ligy mistrů se budou hrát nadále ve všední dny a základní fáze bude trvat od září do ledna.

Změny se budou týkat také Evropské ligy a Evropské konferenční ligy, která se bude nově nazývat jen Konferenční liga. Také v nich se bude na podzim hrát ligovým systémem, s tím rozdílem, že v Konferenční lize budou týmy nadále hrát jen šest utkání.

Cílem změn je docílit, aby bylo do posledního kola základní části o co hrát a zároveň přinést fanouškům více atraktivních utkání.

Autor: Ota Černý
Zdroj: uefa.com

Související

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

Fanoušci Barcelony.
Fotbal

Fanoušci Barcelony se ztrapnili, házeli věci na bus s vlastními hráči

Plzeň s Fiorentinou remizovala.
Fotbal EKL

Plzeň s Fiorentinou ubránila bezbrankovou remízu

Patrik Schick oslavuje vstřelený gól
Fotbal Evropská liga

Fantastický Schick rozhodl v nastavení o postupu Leverkusenu