neděle 28. dubna 2024

Lidstvo přijde o vteřinu času, může to přinést obří problémy

V několika nejbližších letech přijde lidstvo o vteřinu svého času. Může za to tání polárních ledovců, které mění rotaci Země, a tím i samotný čas.

Atomic_Clock_(14800007809)

Atoové hodiny.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Atoové hodiny.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Rotace země není konstantní a nepatrně se mění v závislosti na tom, co se děje na zemském povrchu a v jeho roztaveném jádru. To znamená, že světové hodiny musí přidat vteřinu navíc. To se v minulosti stalo mnohokrát, teď ale nastává opačná situace, poprvé v historii bude nutné vteřinu odebrat.

Vteřina sice není dlouhý časový úsek, ale výpočetní systémy nastavené například pro burzovní transakce musí být přesné na tisícinu vteřiny. Přestupné vteřiny způsobují ve výpočetní technice takovou spoušť, že vědci odhlasovali jejich zrušení po roce 2035. Například v roce 2012 způsobila přestupná vteřina pád serverů společností Reddit, Gawker, StumbleUpon, Yelp, Foursquare či LinkedIn. Ty byly nedostupné ještě druhý den ráno. Potíže mívají také komunikační systémy, navigace či letová kontrola.

Mnoho počítačových systémů sice má software, který jim umožňuje přidat vteřinu, ale jen málo z nich ji dokáže i odečíst. Právě proto panují kolem záporné přestupné vteřiny tak velké obavy. Budou totiž existovat dva časové okamžiky se stejným číselným vyjádřením.

Co je přestupná vteřina

Je to jednovteřinová oprava nepravidelně aplikovaná v koordinovaném světovém času UTC, který je základem běžně používaného občanského času. Jejím cílem je vyrovnat nepatrný rozdíl mezi délkou dne 86 400 sekund atomového času a průměrnou délkou dne slunečního času danou nepravidelnou rotací Země. Podobným způsobem přestupný rok vyrovnává podstatně výraznější rozdíl mezi délkou kalendářního roku a délkou tropického roku, který má 365,24 dne.

V případě potřeby se přestupná vteřina zavádí obvykle 31. prosince nebo 30. června o půlnoci UTC tak, že po 23:59:59 následuje ještě 23:59:60 a teprve potom 00:00:00. Oprava se provede na celém světě ve stejný okamžik. V Česku tedy v 1:00 SEČ 1. ledna nebo ve 2:00 SELČ 1. července. Zatím se tak stalo 27krát.

Leapsecond.ut1-utc

Odchylka UTC od UT1, svislé úseky jsou přestupné vteřiny.

Související

čas
Světové dny

Den tikání

budík
Domácí

Kdy nás letos čeká změna letního času na zimní?