neděle 12. května 2024

Kdy nás letos čeká změna letního času na zimní?

Dny se pomalu ale jistě zkracují, objevují se první ranní mrazíky a stromy září všemi barvami. Změna času nás letos čeká v neděli 30. října, kdy budeme ve 3:00 přetáčet ručičku hodin dozadu. Vyspíme se tedy o hodinu déle.

budík

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Zimní čas se mění vždy poslední říjnovou sobotu na celém území Evropské unie. V České republice byla změna času zavedena ve čtyřicátých letech z důvodu lepšího využití slunečního světla a šetření elektrické energie. Podle odborníků změna času narušuje přirozené biorytmy a mnohým lidem způsobuje zdravotní či psychické problémy. Letos nás přeřízení hodin čeká v neděli 30. října, kdy ve 3:00 vrátíme ručičku hodin na 2:00.

Konec střídání času bude nejdříve za čtyři roky

V dnešní době je změna letního času regulována směrnicí EU. V únoru 2018 Evropský parlament schválil návrh na zrušení letního času. Na celém území EU měl být zaveden pouze jednotný čas. K směrnici se ovšem Rada Evropské unie nedostala, neboť se zatím jednotlivé státy nedohodly, který z časů zachovat. Zda přirozený zimní, nebo umělý letní. Střídání času tak bude zřejmě pokračovat minimálně do roku 2026. Další letní čas nastane v roce 2023 v noci ze soboty na neděli 26. března.

Související

nocni_vlak
Domácí

Změna času ovlivní dvanáct nočních vlaků

Atomic_Clock_(14800007809)
Zahraniční

Lidstvo přijde o vteřinu času, může to přinést obří problémy

letní čas
Domácí

V neděli se změní čas. Přivyknutí pomůže volné pondělí

čas
Světové dny

Den tikání