pátek 26. dubna 2024

Léky na eRecept si Češi budou moci vyzvednout v Polsku

První zemí, která bude přijímat eRecepty, se stane Polsko.

eRecept

eRecept
Zdroj: eRecept

  • eRecept
  • Zdroj: eRecept

Pokud vám lékař vydá eRecept, tak si lék můžete vyzvednout pouze na území České republiky. Od 12. června bude eRecept uznávaný i za našimi hranicemi a to konkrétně v Polsku. Spolupráce s elektronickým receptem bude fungovat i opačně, tudíž si polští pacienty mohou tímto způsobem vyzvednout lék v česku. V zahraničí si zatím Češi mohou vyzvednout léky jen na základě listinného receptu.

„V Polsku bude od příštího týdne možné předložit také identifikátor eReceptu, který zašle lékař z Česka. eRecept tak poprvé překročí hranice České republiky, což mě velice těší, jde totiž o další krok, kterým naplňujeme slib, že tento systém budeme stále rozvíjet,“ uvedla Irena Storová, ředitelka SÚKL Čechům se však může stát, že ne v každé polské lékárně eRecept přijmou „Pacienty prosíme o shovívavost, zapojení do přeshraniční výměny je pro lékárny dobrovolné, ne všechny tedy tuto službu budou ihned po spuštění přeshraniční preskripce poskytovat,“ vysvětlila Storová.

Druhou zemí, kde se plánuje spuštění eReceptu, je Chorvatsko. S touto zemí jsou již provedeny potřebné testy a čeká se na technické posouzení Expertní skupinou zemí EU pro elektronické zdravotnictví. Dalšími zeměmi by měly být Finsko, Estonsko, Portugalsko a Španělsko. „Zapojení jednotlivých států je zcela dobrovolné a má na něj vliv především úroveň elektronizace zdravotnictví v dané zemi. Rozvinutá elektronická preskripce je podmínkou pro zapojení do přeshraniční výměny,“ uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Autor: Šimon Mitro

Související

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Chrastava
Domácí

Chrastava postaví vodovod do Horního Vítkova. Peníze půjdou z fondu Turów

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

27300313881_91539765e5_b
Zahraniční

Duda směrem k Rusku: Jsme připraveni mít na svém území jaderné zbraně