čtvrtek 16. května 2024

Lékárníci by neměli být odměňováni podle toho, jak drahé léky vydají, zní z ČLnK

Česká lékárnická komora chce zavést změny, aby lékárenství přestalo být nejvíce podfinancovaným zdravotnickým oborem.

lékárna

Ilustrační foto.
Zdroj: lékárna Sano/Futurum Ostrava

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: lékárna Sano/Futurum Ostrava

Podle České lékarnické komory (ČLnK) je lékárenství v České republice nejvíce podfinancovaný zdravotnický obor, což má za následek snížení reálného příjmu lékáren o více než pětinu za posledních 15 let. Současný systém financování nezohledňuje řadu úkonů, které jsou běžnou a povinnou součástí práce lékárníků.

Farmaceuti by měli být odměňováni za svou práci, nikoli podle toho, jak drahé léky vydají. A pravidla pro vznik nových lékáren by měla být nastavena tak, aby vznikaly tam, kde jsou potřeba z hlediska pacientů, nikoliv tam, kde se budují pouze za účelem ekonomického zisku. „Situace českého lékárenství je dlouhodobě neudržitelná. Naším cílem je, aby byly lékárny odměňovány spravedlivě, ne podle toho, jak levné nebo drahé léky vydávají. Systém by měl být nastaven tak, aby lékárny dokázaly udržitelně financovat svůj provoz a zajišťovat služby pro pacienty v dostatečném rozsahu a kvalitě,“ uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Dalším problémem je nerovnoměrně rozložená lékárenská síť v Česku, což má za následek problémy s dostupností lékáren v menších obcích. „Ač se to nezdá, problémem je i několik lékáren na jednom místě. Pokud se ve městě nachází pět lékáren a další dvě vzniknou, rázem jich bude sedm. Avšak do sedmi lékáren se budou muset rozdělit farmaceuti i z těch původních. V každé lékárně tak bude kratší otevírací doba, nebude se sloužit v noci, a také může být ohrožena individuální příprava léčivých přípravků, protože lékárny nebudou mít kapacity nebo finanční prostředky na provoz laboratoře, ve které se tyto léky připravují. Do více lékáren se jen rozdělí stejný počet pacientů z města,“ upozornil Krebs.

Autor: Šimon Mitro

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu

cukrovka
Domácí Zdraví

Preventivní screening cukrovky poskytuje v Česku 130 lékáren

profimedia-0858449947
Domácí

Hejtman Krkoška dostal jen peněžitý trest. Ten politický je pro něho citelnější