pátek 17. května 2024

Lékaři v Ostravě roboticky operovali plíce

Lékaři z Fakultní nemocnice Ostrava jako druzí v republice roboticky operovali plíce. Premiéru měl u nás tento postup v Motole.

_MG_2130

Robotická operace v Ostravě
Zdroj: FN Ostrava

  • Robotická operace v Ostravě
  • Zdroj: FN Ostrava

Ve ostravské nemocnici používají robotický systém rok a půl. Doteď jej kromě chirurgů využívali také urologové a gynekologové. Letos robotický systém Da Vinci provedl více než 200 operací.

Robotická operace plic měla ale v Ostravě premiéru. Pacientkou byla jedenasedmdesátiletá žena s nádorovým onemocněním plic. Při operaci lékař ovládal operační systém z konzole. U robotických ramen mu asistoval Lubomír Tulinský z Chirurgické kliniky. „Robot nám ulehčuje operaci, redukuje rizika vyplývající z únavy a z různých nepřesností. V konečném důsledku z toho má zisk nemocný, kterého operuje tým zatížený menší fyzickou únavou. Výkon tak probíhá uvolněněji,“ řekl.

S použitím robotického systému v hrudní chirurgii v Ostravě počítají také u dalších složitých operací nádorových onemocnění. Budou se tady provádět také lobektomie, tedy odstranění plicních laloků, případně segmentektomie – odstranění plicního segmentu. „Roboticky budeme operovat i brzlík u pacientů s myasthenia gravis, což je velmi nepříjemné neurologické onemocnění,“ dodal hrudní chirurg Marcel Mitták,

Autor: Emil Mikuš

Související

Robotické operační centrum
Domácí

Robotické centrum v Thomayerově nemocnici je unikát. Krátí pobyt pacientů

Uber Eats
Zahraniční Technologie

V Japonsku budou rozvážet jídlo roboti od Uberu

53441027425_7874cddb15_b
Zahraniční Technologie

První robotická operace ve vesmíru je obrovským pokrokem medicíny

Collaborative-Palletizer-AAA20-RAAS-Universal_Robot-LIFT_COLUMN
Krimi

V Jižní Koreji zabil robot opraváře, spletl si ho s krabicí paprik