pondělí 29. dubna 2024

První robotická operace ve vesmíru je obrovským pokrokem medicíny

Robot ovládaný lékaři ze Země dokázal na Mezinárodní vesmírné stanici vykonat několik modelových operačních úkonů. Průkopnická robotická technologie by mohla pomáhat se záchranou lidských životů bez přímé účasti chirurga.

53441027425_7874cddb15_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Malé lehké robotické zařízení nazvané SpaceMIRA vážící jen necelý kilogram dokončilo úspěšně šest chirurgických simulovaných operací na umělé tkáni v nulové gravitaci v laboratoři na oběžné dráze. Pomocí dálkového ovládání řídila dvě operační paže robota skupina šesti chirurgů přibližně ze 400 kilometrů vzdáleného institutu v Lincolnu v Nebrasce.

Obrovským úspěchem bylo také potvrzení poměrně rychlého přenosu odeslaného příkazu lidským chirurgem, protože při zákrocích často hrají roli sekundy. Speciálně upravený vesmírný robot má potenciál zachraňovat lidské životy na vesmírných misích mimo planetu Zemi.

Mimozemský robot má svého pozemského příbuzného, který má stejné funkce, jen je o necelých osm centimetrů větší. Podle odborníků by se díky němu mohlo podařit rozšířit chirurgickou péči i do odlehlejších venkovských oblastí. Také by mohl zachraňovat životy při vojenských misích s absencí lékaře.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Virtual Incision

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech