pondělí 20. května 2024

Ledovec v Antarktidě kvapem mizí. Za 25 let zmizelo 8 bilionů tun ledu

Ubývání antarktických ledovců začíná být velký problém. Sladká voda uvolňovaná z nich ředí slanou oceánskou vodu a může tím negativně ovlivňovat mořské proudy, jež se starají o distribuci tepla a živin do celého světa.

ledovec

Antarktické ledovce mizí v oceánu.
Zdroj: Pexels

  • Antarktické ledovce mizí v oceánu.
  • Zdroj: Pexels

Zhruba 67 bilionů tun ledu odtálo za posledních 25 let z antarktického ledovce, a i když za stejnou dobu přibylo 59 bilionů tun ledu, čísla mluví jasně, o osm bilionů tun ledu Antarktida přišla. Podle vědců, kteří se táním ledovců zabývají, je to problém i proto, že sladká voda ve velkém naředila vody světového oceánu. „Očekávali jsme, že většina šelfových ledovců projde cyklem rychlého, ale krátkodobého zmenšování. A pak se pomalu znovu rozrostou. Místo toho vidíme, že téměř polovina z nich se zmenšuje bez známek zotavení,“ uvedl Benjamin Davison z univerzity v britském Leedsu, která se problematikou zabývá.

Studie se také zabývá souvislostmi mezi táním ledovců a klimatickou změnou. Podle vědců největší problém Antarktidy ale spočívá v tom, že její západní pobřeží, kde ledovce tají mnohem rychleji než na východě, omývá mnohem teplejší voda

Autor: Jan Skala

Související

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií

zemědělec
Zahraniční Klimatické změny

97 procent evropských zemědělců tvrdí, že je klimatické změny ohrožují

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Boj proti změnám klimatu je nejdůležitější pro Dány a Portugalce