pátek 17. května 2024

Leden v kinech: Mijazakiho klasiky a Emma Stone v další oscarovce

Po pustém prosinci ani leden kdovíjaké divácké hity do kin nepřivane. Prostor tak dostane přes 20 let stará Cesta do fantazie a další Mijazakiho klasiky.

Emma Stone na plakátu k filmu Chudáčci

Emma Stone na plakátu k filmu Chudáčci
Zdroj: Searchlight Pictures

  • Emma Stone na plakátu k filmu Chudáčci
  • Zdroj: Searchlight Pictures

Hity v kinech už pár měsíců chybí. Kromě Wonky se žádný snímek vřelé divácké přízni netěší a dle přehledu premiér na leden se zdá, že ani první měsíc roku 2024 na tom nic nezmění. O zajímavé filmy ovšem v kinech nouze nebude.

Od 4. ledna půjde do vybraných kin pětice animovaných klasik japonského tvůrce Hajao Mijazakiho, který v listopadu uvedl svůj zatím poslední snímek Chlapec a volavka. Nyní si diváci budou moci zopakovat některé z jeho nejlepších děl včetně těch, které v Česku nikdy neměly premiéru. Na velkém plátně budou moci zhlédnout filmy Cesta do fantazie (2001), Laputa: Nebeský zámek (1986), Příběhy ze Zeměmoří (2006), Porco Rosso (1992) a Howlův kráčející hrad (2004).

V tentýž den, 4. ledna, jde do kin také životopisný Ferrari od režiséra Michaela Manna. Bývalého automobilového závodníka Enza Ferrariho, jenž založil světoznámou automobilku, ve filmu ztvárnil Adam Driver. Zámořští kritici opatrně zvedají palec nahoru, ale nadšením nehýří, jak deklaruje průměrné hodnocení 6,7 z 10 po 143 recenzích na serveru Rotten Tomatoes. Velká očekávání zřejmě nebyla naplněna.

Dne 11. ledna naproti sobě jdou navzájem velmi odlišné tituly, oba mají již za sebou americkou premiéru. V romantice S tebou nikdy se zamilují Sydney Sweeney a Glen Powell. Kritici udělují průměrnou známku 5,5 z 10, zatímco američtí diváci jsou velmi spokojení. Z druhého snímku jsou naopak kritici nadšení, ale divácká obec je z artového filmu s Nicolasem Cagem rozpačitá. Ve filmu To se mi snad zdá ztvárnil Cage univerzitního profesora, jenž ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě a stane se tak globální celebritou.

Konec ledna bude patřit jednomu z oscarových favoritů. Novému filmu řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, jenž opět spojil síly s herečkou Emmou Stone. Snímek Chudáčci vypráví neuvěřitelný příběh o fantastickém vývoji Belly Baxter, mladé ženy, kterou k životu vrátil geniální a nekonvenční vědec Godwin Baxter. „Pod Baxterovou ochranou Bella touží po poznání. Hladovějící po zkušenostech, které jí chybí, uteče s Duncanem Wedderburnem, mazaným a zhýralým právníkem, do víru dobrodružství napříč kontinenty. Nepodléhajíc předsudkům své doby se Bella zasazuje za rovnoprávnost a svobodu,“ zní synopse. Film sbírá nadšené ovace kritiků a festivalové ceny. Minimálně řadu oscarových nominací má snímek jistou. Premiéra 25. ledna.

Autor: Šimon Mitro

Související

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Pán prstenů
Film a TV Kino

Glum se vrátí. Nový Pán prstenů dorazí v roce 2026

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Záběr z filmu Království Planeta opic
Film a TV Kino

Květen v kinech: Gosling jako Kaskadér a návrat Planety opic