sobota 18. května 2024

Krumlovský zámek obsadil terorista

Naprosto unikátní cvičení všech složek integrovaného záchranného systému proběhlo na jihu Čech. Více než stovka policistů, hasičů a záchranářů cvičila na zámku v Českém Krumlově. Ten se stal terčem teroristického útoku.

cvičení záchranářů IZS na zámku v Českém Krumlově

cvičení záchranářů IZS na zámku v Českém Krumlově
Zdroj: Policie České republiky

  • cvičení záchranářů IZS na zámku v Českém Krumlově
  • Zdroj: Policie České republiky

Vůbec první podobné cvičení takového rozsahu proběhlo před třemi lety na zámku Hluboká nad Vltavou. Teď se složky IZS přesunuly na cvičení do Krumlova.

Úkolem cvičících složek bylo vyřešit výbuch nástražného výbušného systému na druhém nádvoří zámku, kde se v prostoru u pokladen výbuchem zraní velké množství osob. Kromě toho se v areálu zámku nacházelo také několik desítek návštěvníků na prohlídkových trasách, mezi kterými byl ozbrojený pachatel, jež si v průběhu záchranných prací vzal rukojmí. Cvičná situace gradovala nálezem druhého nástražného výbušného systému,“ popsal cvičení pro Minutové zprávy jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Cvičení se zúčastnilo více než stovka zasahujících profesionálů, šest desítek figurantů, přes čtyřicet zásahových vozidel všech složek IZS. Policisté nasadili pyrotechnickou službu i zásahovou jednotku.

Českokrumlovský zámek patří k nejrozsáhlejším ve střední Evropě. Zahrnuje 46 budov a palácových stavení soustředěných kolem pěti zámeckých nádvoří. Celý historický komplex, ke kterému náleží téměř dvanáct a půl hektaru zámeckých zahrad a ostatních ploch, je zapsán do Seznamu památek světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Policie České republiky

Související

Český Krumlov
Domácí Tipy na výlety

Český Krumlov vábí turisty řadou akcí. První začne tento víkend

47289697_2567131589965510_7143698298891665408_n
Domácí

Krumlov má problém s parkováním. Ten by mohly vyřešit parkovací věže

Vydra říční
Krimi

Muž chytil vydru a držel ji na chatě ve výběhu. Hrozí mu tři roky vězení

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta