sobota 18. května 2024

Korespondenční volba bude, tvrdí TOP 09

Koaliční strana TOP 09 uvádí na svých stránkách, že prezidentské volby byly posledními, ve kterých Češi žijící v zahraničí museli cestovat stovky kilometrů, aby odvolili.

korespondenční volby

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Korespondenční volba v Česku je věčným tématem. Koalice SPOLU ji má v programovém prohlášení, ale od nástupu k moci se jí vláda Petra Fialy nezabývala. Nyní téma opět otevřela koaliční TOP 09, která na svých stránkách uvedla, že prezidentské volby byly těmi posledními, ve kterých Češi žijící v zahraničí nemohli hlasovat korespondenčně.

V Česku korespondenční volba není nutností. Volebních místností je nespočet a díky zjednodušené žádosti o volební průkaz již není takový problém volit i tam, kde občan nemá trvalé bydliště. Ale přesto by korespondenční volbu mnoho Čechů uvítalo. Především ti, kteří v zahraničí musí cestovat stovky i tisíce kilometrů aby odvolili.

V zahraničí je běžné, že volební místnosti jsou pouze na českých ambasádách, tudíž ve větších státech je pouze jedno místo, kde mohou našinci odvolit. Enormní problém je to například ve Spojených státech, kde jsou pouze čtyři volební místnosti (jedna na západním pobřeží v Los Angeles a tři na východním pobřeží). Češi žijící ve vnitrozemí tak mají smůlu.

V Parlamentu uděláme maximum pro to, aby naši občané v zahraničí mohli v příštích celostátních volbách volit korespondenčně. Opozice bude jistě obstruovat a snažit se přijetí takového zákona zabránit, ale jsem přesvědčen, že budeme úspěšní. Jsme připraveni!“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Twitteru.

Nezbývá než čekat zda se korespondenční volba stihne alespoň do dalších sněmovních voleb, které se uskuteční v roce 2025. Příští rok v rámci voleb do Evropského parlamentu se to s největší pravděpodobností nestihne.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

profimedia-0871394641
Domácí

Režisér Bastardů chce do Senátu. Magnusek bude kandidovat v Náchodě

profimedia-0869664886
Domácí

O korespondenční volbě možná budou poslanci jednat i o víkendu