pátek 17. května 2024

Konec polské demokracie, okomentoval Kaczynski debakl Morawieckého vlády

Očekávání se naplnila, vláda Mateusze Morawieckého nezískala důvěru polského Sejmu. Poslanci pověřili sestavením nové vlády proevropského Donalda Tuska, vůdce koalice opozičních stran, které ve volbách získaly většinu křesel v novém parlamentu.

profimedia-0828584278

Vůdce opozice Donald Tusk po hlasování o důvěře vládě.
Zdroj: Profimedia

  • Vůdce opozice Donald Tusk po hlasování o důvěře vládě.
  • Zdroj: Profimedia

Pro vládu Mateusze Morawieckého hlasovalo 190 poslanců, proti bylo 266, žádný z poslanců se nezdržel hlasování. "Je to konec polské demokracie," řekl poté Jarosław Kaczyński, předseda nacionalistické vládní strany Právo a spravedlnost. Ta vládla po dvě volební období a podle kritiků podkopala nezávislost soudnictví, proměnila státní média v propagandistická a podněcovala předsudky vůči imigrantům nebo komunita sexuálních menšin.

Morawieckého strana Právo a spravedlnost sice získala v říjnových volbách nejvíc hlasů, přišla ale o většinu v parlamentu.

Předání moci po volbách týdny zdržoval prezident Andrzej Duda a snažil se udržet své politické spojence co nejdéle u moci. Po hlasování poděkoval premiérovi Morawieckému a jeho vládě za osm let spolupráce. "Od roku 2015 společně řídíme polské záležitosti. Byly tam důležité i těžké momenty, momenty úspěchů i problémů. Splnili jsme to, co jsme Polákům slíbili. Děkuju."

Poslanci rozhodli o novém premiérovi před sedmou večer po emotivní a bouřlivé diskuze.

Bývalý premiér a předseda Evropské rady Tusk slibuje nápravu vztahů mezi Varšavou a Bruselem a uvolnění miliardy eur z fondů Evropské unie, která finance zmrazila kvůli obavám o právní stát v Polsku.

Zájem Poláků o politiku se v posledních týdnech extrémně zvýšil. Dnešní jednání sejmu je dokonce k vidění na plátně jednoho z varšavských kin. Je beznadějně vyprodané.

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace