pátek 3. května 2024

Kočky mají aportování v krvi, nemusí se ho učit

95 procent koček, které rády aportují, se to naučilo samo. Nejraději mají hračky, kuličky ze zmuchlaného papíru a vatové tyčinky. Preferují hlavně předměty o velikosti myši.

kočka s aportem

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Aportování není hra pouze pro psy. Ukázal to výzkum odborníků z univerzit v Sussexu a Northumbrii. Zapojilo se do něj 924 majitelů 1 154 koček, které dokážou aportovat. Vědci zjistili, že jen něco přes pět procent koček musel aportování naučit člověk. Ostatní ho mají v krvi. Nezáleží přitom na plemeni, jedná se o oblíbenou hru běžných domácích koček i těch ušlechtilých.

Některé kočky mají rády, když jim majitel hází předmět a ony mu ho můžou přinést zpět, jiné jej donesly jen do poloviny cesty a nutily tak lidi, aby se do hry zapojili aktivněji. Některé kočky baví aportování jen v některých místnostech nebo jen s některými členy domácnosti.

"Aportování může být prospěšné pro pohodu kočky i pro vztah mezi kočkou a majitelem," míní hlavní autorka studie Jemma Forman. "Pokud je nám známo, jedná se o první studii, která se zaměřuje výhradně na chování koček při aportování. Na naši výzvu pro majitele koček, které aportují, jsme měli ohromně silnou odezvu. Ukázalo se, že lidi takové chování koček fascinuje," doplnila spoluautorka výzkumu Elizabeth Renner.

Do výzkumu se zapojili majitelé 994 kříženců a 160 čistokrevných koček. Z nich nejraději aportují siamské kočky.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Czech_fans_(49790490881)
Domácí

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění

věda
Domácí Věda

Daňová podpora výzkumu a vývoje poprvé přesáhla tři miliardy korun