pondělí 20. května 2024

Klíšťata nabírají na síle, až třetina z nich šíří nebezpečné nemoci

Borelióza, encefalitida, nebo stále se rozšiřující babezióza, to jsou nebezpečné nemoci, které na člověka přenášejí klíšťata. Lidé by měli být při pobytu venku opatrní, nakažlivá může být až třetina z nich.

tick-6547486_960_720

Klíště.
Zdroj: pixabay.com

  • Klíště.
  • Zdroj: pixabay.com

Začíná sezóna klíšťat. Repelent by měl mít teď v povinné výbavě každý, kdo se rozhodne trávit čas v přírodě. Zapomínat by se nemělo ani na důkladné prohlédnutí po návratu domů. Klíšťata teď totiž nabírají na síle a nebezpečnou nákazu může přenášet až jedna třetina z nich.

Nejčastějšími patogeny, které klíšťata přenášejí na člověka, jsou ty způsobující boreliózu a encefalitidu. Obě onemocnění zasahují nervový systém. Proti encefalitidě lze očkovat. „V případě encefalitidy se jedná o infekční virové onemocnění. Průzkumy ukazují, že v České republice se vyskytují dvě procenta klíšťat nakažených tímto virem,“ přiblížil Jiří Adamec, vedoucí lékař kliniky U Červeného raka v Brně. Více rozšířená a mnohem závažnější je pak lymeská borelióza. Klíšťat nakažených touto bakterií se v Čechách vyskytuje až deset procent.

V posledních letech se stále častěji mluví také o babezióze. Závažný průběh této nemoci může prý připomínat malárii. Počet zachycených klíšťat přenášejících tuto nákazu se neustále zvyšuje. Podle posledních dat z loňska jich bylo 14 procent, to je o více než polovinu vyšší číslo než předchozí rok. Za rozšiřující se novou nemoc můžou podle odborníků změny klimatu a oteplování.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo