čtvrtek 2. května 2024

Klimatičí aktivisté protestovali v Amsterdamu a Španělsku

Klimatičtí aktivisté zablokovali letiště v Amsterdamu v reakci na Summit COP27 v Egyptě.

klimatičtí aktivisté

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Klimatičtí aktivisté zablokovali soukromá letadla na amsterdamském letišti Schiphol, kam v bílých kombinézách vtrhly v sobotu. Na několik hodin zabránily odletu letadel tím, že si sedly před jejich kola.

Do akce se zapojila vojenská policie, která desítky protestujících odvážela autobusy. Více než 100 aktivistů bylo zatčeno, informovala národní televizní stanice NOS.

Protest byl součástí celodenních demonstrací v leteckém uzlu a jeho okolí, které organizovaly organizace Greenpeace a Extinction Rebellion v rámci příprav na jednání o klimatu COP27 v Egyptě.

V reakci na protest zastoupení leštitě Schiphol uvedlo, že jejich cílem je stát se do roku 2030 bezemisním letištěm a podporují cíle, aby letecký průmysl dosáhl do roku 2050 nulových emisí.

Aktivisté se na protest proti klimatickým změnám ve Španělsku přilepili na Goyovy obrazy

Klimatičtí aktivisté si v sobotu v madridském muzeu Prado přilepili ruce na rámy dvou světoznámých obrazů španělského mistra Francisca de Goyi.

Muž a žena se připevnili na Goyovy obrazy "La Maja Vestida" (Oblečená Maja) a "La Maja Desnuda" (Nahá Maja) a na zeď mezi oběma díly namalovali nápis "+1,5 C". Aktivisté se tím odkazovali nazprávu OSN, která uznala, že není možné snížit teplotu na planetě o 1,5 stupně Celsia do roku 2050, což může mít za následek roztání ledovců a klimatickou katastrofu.

Prado uvedlo, že obrazy vytvořené na přelomu 18. a 19. století nebyly poškozeny a graffiti na zdi bylo přemalováno. Policie uvedla, že byly zatčeny dvě osoby.

Autor: Kristýna Cyprisová
Zdroj: Reuters, Reuters

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření