čtvrtek 16. května 2024

Kdo leží v ďáblických hrobech? Komise bude hledat jména tisíců pohřbených

Jan Kubiš, Jozef Gabčík, Karel Čurda, Karl Hermann Frank, Josef Toufar, ti všichni byli ve své době nepřáteli státu a skončili v masových hrobech na ďáblickém hřbitově. Jaký bude jejich osud dál, o tom rozhodne vládní komise.

hřbitov

Za zdmi ďáblického hřbitova jsou masové hroby se čtrnácti tisíci těl. Jména k nim by měla přidělit vládní komise.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Za zdmi ďáblického hřbitova jsou masové hroby se čtrnácti tisíci těl. Jména k nim by měla přidělit vládní komise.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Léta nezodpovězená otázka, kdo leží v masových hrobech na hřbitově v Praze-Ďáblicích, by konečně mohla mít odpověď. Vláda totiž odsouhlasila vznik komise, která se bude zabývat děním na hřbitově od druhé světové války. Právě v době Protektorátu Čechy a Morava začali Němci své nepřátele pohřbívat do hromadných hrobů a zatím nikdo zcela přesně neví, kdo v nich leží a jaký je celkový počet nebožtíků. Aktuálně se mluví až o 14 tisících tělech. Mezi nimi jsou s největší pravděpodobností atentátníci na Reinharda Heydricha Jan Kubiš a Jozef Gabčík, stejně jako jejich zrádce Karel Čurda a nejvyšší nacistický pohlavár Protektorátu Karl Hermann Frank. Do hromadných hrobů se pohřbívalo i po válce a je téměř jisté, že v Ďáblicích je například i farář Josef Toufar obviněný ze zinscenování Číhošťského zázraku.

Vláda teď řeší, jak s pojmenováváním nebožtíků začít. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má komise před sebou řadu let mravenčí práce, kdy bude využívat i dobových archivů. „Je důležité, abychom před tím, než učiníme takto závažné rozhodnutí, jakým exhumace těl z Ďáblického hřbitova nepochybně je, měli kvalitně zpracovaný výchozí materiál.” uvedl předseda vlády.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0390467666
Zahraniční Zajímavosti

Zamčený ve vlastním hrobě. Spoutané dítě ze 17. století objevili v Polsku

391728598_703752605119622_4838617085596740657_n
Zahraniční

V Egyptě našli starověký hřbitov plný vzácných artefaktů

pracovni-tabor-vojna
Domácí

Tábory měnily člověka v novodobého otroka. Rozhodlo se o nich před 75 lety

image0
Domácí

Luční hřbitov v Praze je prvním ekologickým pohřebištěm u nás