sobota 27. července 2024

Každé sedmé dítě sdílí své intimní fotky

Třetina dospělých a 14 procent dětí někdy s někým sdílelo své intimní fotografie.

vana

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Každé sedmé dítě v rozmezí od 12 do 18 let někdy sdílelo své intimní fotografie nebo video. Uvádí to průzkum společnosti ESET a Policie ČR. Ze 14 procent českých dětí, které někdy odeslaly své intimní fotky, se pětina z nich setkala s nějakou formou zneužití jejich citlivého obsahu.

Průzkum dále ukázal, že třetina dospělých (rovných 33 %) někdy sdílela své citlivé fotografie nebo video. U dospělých došlo ke zneužití obsahu jen ve třech procentech případů. Nejčastěji se sexting odehrává mezi osobami, které se znají. Z toho důvodu se často opomíjí rizika spojená se sdílením intimního obsahu. Například po ukončení vztahu může dojít k vydírání osoby, která citlivý obsah odeslala.

Pokud se citlivá fotka bez udání souhlasu objeví na nějakém webu, je na místě kontaktovat administrátory stránky na základě zákona č. 480/2000 Sb. a žádat o odstranění. Více než třetina mladistvých (35 %) a necelá pětina dospělých (19 %), co někdy někomu poslala intimní fotky, svého počínání lituje a znovu by to neudělala.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

policie
Krimi

Ženáč posílal neznámé ženě intimní fotky. Ta ho pak vydírala manželkou

mobil žena
Ostatní Technologie

Třetina mladých Čechů má v mobilu citlivé fotografie