čtvrtek 16. května 2024

Kampaň na Slovensku finišuje. Pellegrini kritizoval Fialu, Korčok byl opatrnější

Ochladlé česko-slovenské vztahy byly hlavním tématem první prezidentské debaty v Bratislavě. Korčok vidí problém na slovenské straně. Pellegrini zejména kritizuje českou vládu, která své domácí problémy nezvládá.

profimedia-0857920323

Slováci budou o víkendu volit nového prezidenta.
Zdroj: Profimedia

  • Slováci budou o víkendu volit nového prezidenta.
  • Zdroj: Profimedia

Dva hlavní favorité víkendových prezidentských voleb na Slovensku, předseda slovenské Národní rady a bývalý premiér Peter Pellegrini a někdejší ministr zahraničí ve vládě Igora Matoviče, Ivan Korčok, se poprvé sešli v televizní debatě. Hlavním tématem jejich debaty však nebyly kupodivu vnitropolitické záležitosti, ale zhoršené vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou. Oba kandidáti v tomto směru kritizovali i českou vládu a zejména osobu premiéra Petra Fialy (ODS).

Tvrdší slova volil Pellegrini, který řekl, že Bratislava nebude stát v pozoru, když Praha zakřičí a nechápe, proč nějaká země má být kritizována za to, že nevolí tak militantní postoj jako Česká republika. Podle něho stále platí, že Slovensko na Ukrajinu nepošle ani náboj, přestože uznává, že agresorem je v tomto případě Rusko. Zkritizoval také současnou prezidentku Zuzanu Čaputovou, která při včerejší návštěvě Prahy uvedla, že chápe kroky Petra Fialy, které vedly ke zhoršení vztahů obou zemí.

Korčok volil mnohem opatrnější rétoriku, kdy zmínil neschopnost Fialovy vlády lidem správně vysvětlit situaci a to, co se na Slovensku děje. Co se týče zhoršených vztahů, vidí v tom jasného viníka a tím je Slovensko a vláda Roberta Fica. Ostřejší debata se pak strhla kolem současného konání Ficovy vlády a jeho postoje k prezidentce Čaputové. Její jednání se snažil Korčok obhajovat, zatímco Pellegrini argumentoval skutečností, že prezidentka po volbách začala ignorovat další vysoké ústavní funkce, které zastává on a Fico.

Podle průzkumů se Slovácí kloní spíše na stranu konzervativisty Pellegriniho. Prognózy jej zatím favorizují v obou kolech voleb právě před liberálně prozápadním Korčokem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Kdo je Ficův atentátník? Cintula přiznal, že za střelbou je politický motiv

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby