sobota 18. května 2024

Kam vyrazit o Velikonocích? Tipy na výlety pro celou ČR

Co podniknout o prodlouženém víkendu? Přinášíme tipy na velikonoční výlety.

králičí hop

Sport králičí hop.
Zdroj: Super ZOO

  • Sport králičí hop.
  • Zdroj: Super ZOO

Velikonoce podle předpovědi nenabídnou krásné slunečné počasí a vysoké teploty, ale i tak by byla chyba nezavítat na jednu ze speciálních velikonočních akcí. Zde přinášíme tipy na výlety v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj

V Sedleci u Kutné Hory se tradičně v období Velikonoc pořádá Sedlecká pouť a nejinak tomu bude i letos. Jedna z největších poutí v Česku každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Zavítat sem můžete od 7. do 10. dubna od 10 do 22 hodin. Odkaz na akci nejdete zde.

Na náměstí v Poděbradech se budou konat tradiční velikonoční trhy s doprovodným programem. Od 7. do 9. dubna bude náměstí pokryto desítkami stánků s jídlem a pitím a širokým sortimentem originálních řemeslných produktů. Doprovodný program tvoří pletení pomlázek, zdobení řehtaček či malý zvěřinec. Odkaz na akci nejdete zde.

Plzeňský kraj

Druhým rokem se hrad Švihov zahalí do velikonočního hávu. Od 6. do 9. dubna si nejenom rodiče s dětmi mohou zahrát na hledače velikonočních symbolů. Ty budou ukryté po hradě a návštěvníci je během prohlídky mohou všechny najít. V sobotu a v neděli budou na hradním nádvoří připravené hry s Popelkou. Na děti bude čekat několik úkolů, po jejichž splnění získají odměnu. Odkaz na akci nejdete zde.

Tradiční velikonoční jarmark najdete ve dnech 9. a 10. dubna na zámku Kozel. Prostranství zámku bude obloženo desítkami stánků s širokým sortimentem originálních řemeslných produktů a také jídlem a pitím. Pro děti budou připraveny dobové atrakce a tvořivé dílny. Odkaz na akci nejdete zde.

Jihočeský kraj

V Hluboké nad Vltavou se můžete těšit na Velikonoční stezku s obřími kraslicemi, která bude přístupná od 7. dubna do poloviny května. Symbolem tohoto projektu jsou obří, bezmála 700 kilogramů vážící, kraslice, které jsou pomalovány akademickými malíři, ale například i dětmi z místní základní školy. Odkaz na akci nejdete zde.

Na zámku v Třeboni se od 7. do 16. dubna koná Květinová výstava Amarylis. V pořadí 15. ročník láká na krásné květiny vystavované v renesančních interiérech třeboňského zámku. Odkaz na akci nejdete zde.

Vysočina

Králičí parkur si můžete prohlédnout v sobotu 8. dubna v Havlíčkově Brodu. Králičí hop je jedním z nejmladších sportů se zvířaty. Králíci skáčou ve čtyřech disciplínách: rovinná dráha (rovinka), křížená dráha (parkur), skok vysoký a skok daleký. V rovince a parkuru se běhá na čas a čistý běh, přičemž králík ani majitel nesmí shodit žádnou z překážek. Odkaz na akci nejdete zde.

Při Bílé sobotě chystá velikonoční jarmark i Humpolec. Akce Humpolecké Velikonoce láká na různá hudební vystoupení, divadelní představení, čtení velikonočních pohádek, přednášku o zvycích a obyčejích svátků jara nebo soutěž o nejlepšího velikonočního beránka. Odkaz na akci nejdete zde.

Jihomoravský kraj

Nespočet zoologických zahrad si na Velikonoce připravilo speciální program a nejinak je tomu i v Zoo Brno. Návštěvníci se mohou těšit na speciální komentovaná setkání a krmení medvědů kamčatských a dalších zvířat, na autogramiádu Těhotného kuchaře, malování na obličej v Africké vesnici i hledání velikonočních vajíček. Odkaz na akci nejdete zde.

Hrad Bítov nacházející se přibližně 25 kilometrů severozápadně od Znojma vábí návštěvníky na velikonoční atmosféru. Pro návštěvníky budou nachystány velikonočně vyzdobené interiéry I. patra hradního paláce s prohlídkou ukončenou v hradní kuchyni, kde 8. a 9. dubna bude prezentována příprava pokrmů staročeské kuchyně. Odkaz na akci nejdete zde.

Zlínský kraj

Zámek Buchlovice láká ve dnech 7. až 10. dubna na výstavu tulipánů. V rámci výstavy Tulipománie bude k vidění na 50 druhů tulipánů. Odkaz na akci nejdete zde.

Velikonoční prohlídky čekají na návštěvníky skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Prohlídky ve dnech 8. až 10. dubna budou ozvláštněny ukázkami zdobení tradičních kraslic, pletením pomlázek, dobovou velikonoční výzdobou atd. Odkaz na akci nejdete zde.

Moravskoslezský kraj

Nadšence do turistických aktivit by mohl zaujmout nejstarší dálkový pochod Bezručova Moravice. 63. ročník nabízí pěší trasy na 50, 35, 25, 15, 13 a 7 km. Cyklisté budou mít trasy navržené na 60, 45 a 36 km. Pochod se koná za každého počasí. Nemusíte tedy mít obavy, že by akce byla zrušena z důvodu špatného počasí. Start je v infocentru v Hradci nad Moravicí. Odkaz na akci nejdete zde.

Na Velikonoční market zve Opava. Trh s autorskými výrobky od oblečení, přes přírodní kosmetiku až po šperky či dekorace domů se koná 7. dubna v Kulturním domě Na Rybníčku. Odkaz na akci nejdete zde.

Olomoucký kraj

Na hradě Šternberk se dočkáte nejenom klasických komentovaných prohlídek o historii hradu, ale výklad průvodců bude rozšířen i o původu Velikonoc. Osmého dubna se na Šternberku koná Dětský velikonoční jarmark. V prostorách hradu budou připraveny tvořivé dílny zaměřené na výrobu tradičních velikonočních předmětů. Děti si budou moci vyzkoušet pletení pomlázek nebo zdobení kraslic. Všechny výrobky si děti odnesou domů. Odkaz na akci nejdete zde.

Velikonoční akci koná 8. dubna i Arboretum Bílá Lhota, které s nachází na cestě mezi Olomoucí a Mohelnicí. „V doprovodu tulipánů a narcisů bude pro návštěvníky přichystáno pletení pomlázek, ukázky tradičního zdobení kraslic, živá zvířátka, lanové překážky a mnoho dalšího,“ uvádí Arboretum. Odkaz na akci nejdete zde.

Pardubický kraj

V chrámu Nejsvětější Trojice v Sezemicích se 9. dubna pořádá velikonoční koncert. Návštěvníci se mohou těšit na nádhernou mši nizozemského skladatele Jacoba de Haana – Missa Santa Cecilia. Odkaz na akci nejdete zde.

Nadšenci do vlaků se mohou projet v historickém motorovém vlaku z Pardubic přes Moravany, Roveň, Holice do Borohrádku a zpět. Odkaz na akci najdete zde.

Královehradecký kraj

Stezka korunami stromů v Krkonoších bude 8. a 9. dubna dýchat Velikonocemi. Po celý velikonoční víkend bude ve výstupní hale otevřena výtvarná dílna pro děti, kde se mohou naučit plést pomlázky, vybarvit velikonoční kraslice nebo ozdobit velikonoční perníčky. Odkaz na akci najdete zde.

Na velikonoční mši svatou s francouzskou hudbou 19. století můžete zavítat do kostela Narození Panny Marie v Hořicích. Slavnostní mše se odehraje v neděli 9. dubna v 9 hodin. Odkaz na akci najdete zde.

Liberecký kraj

Na auto-moto, farmářské a bleší trhy v obci Tuhaň můžete zavítat v neděli 9. dubna. Dříve známé jako burzy Chuchelna mají za sebou více než 45 let dlouhou tradici. Nakoupíte zde zřejmě takřka cokoli. Odkaz na akci najdete zde.

Na Velikonoce láká i Centrum Babylon v Liberci. „Přijďte si vyzdobit vajíčka, uplést pomlázku a užít si s dětmi divadlo, kouzlení nebo show s písničkami, tanečky a soutěžemi. Vstup na všechny velikonoční aktivity je zdarma,“ uvádí Babylon. Velikonoční akce se koná v Královské zahradě ve dnech 7. až 9. dubna. Odkaz na akci najdete zde.

Ústecký kraj

Velký dobový velikonoční jarmark čeká na návštěvníky v Úštěku dne 8. dubna. Můžete se těšit na vystoupení folklórních souborů, průvody, obří slepice na chůdách, pletení pomlázek i dílničky pro děti. Odkaz na akci najdete zde.

S dětmi se můžete přijít pobavit také do Oseckého kláštera o víkendu 8. a 9. dubna. Velikonoční program tvoří divadelní představení pro děti, lov vajíček a také soutěž o ceny. Odkaz na akci najdete zde.

Karlovarský kraj

Dne 7. dubna v 19.30 zahraje ve společenském domě Casino Stabat Mater od Antonína Dvořáka. Dirigovat bude Radek Baborák při účasti smíšeného pěveckého sboru Čerchovan. Odkaz na akci najdete zde.

Devátého dubna můžete zajít na velikonoční zabijačkové hody na hradě Vildštejn. Kromě hodů se můžete těšit na prohlídky hradu s plněním úkolů pro děti, tvořivý workshop či pletení pomlázky. Odkaz na akci najdete zde.

Praha

Tropičtí motýli se opět vylíhli ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě. Výstava MOTÝLI, kouzlo proměny se koná od 7. dubna do 21. května. Přijďte obdivovat krásu motýlích křídel a nechte se obletovat. Během výstavy budete svědky kouzelné a tajuplné proměny z kukly v dospělého motýla. Odkaz na akci najdete zde.

Velikonoční program na vás čeká i při návštěvě Muzea MHD v pražských Střešovicích. Dne 7. dubna bude na nádvoří u muzea možné si plést si pomlázky či obarvit vajíčka. V případě špatného počasí budou připraveny stany. Odkaz na akci najdete zde.

Autor: Šimon Mitro

Související

Český Krumlov
Domácí Tipy na výlety

Český Krumlov vábí turisty řadou akcí. První začne tento víkend

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce