neděle 7. července 2024

Jediná popravená. V poslední květnový den začal proces s Miladou Horákovou

31. května 1950 začal u pražského soudu proces se skupinou Milady Horákové. Výsledkem byly čtyři tresty smrti. Milost odsouzeným odmítl prezident Klement Gottwald udělit, i když za ně orodoval i Albert Einstein.

Horáková

Milada Horáková na fotografiích z vazební věznice.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Milada Horáková na fotografiích z vazební věznice.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Byl to proces, na němž se dnes nejčastěji prezentují politická zvěrstva začátku padesátých let. Byl to proces, kde si československé soudy i prokuratura vzaly mustr z dob Velkého teroru třicátých let ze Sovětského svazu, kdy Josif Stalin nechal zlikvidovat své politické protivníky. Byl to také proces, který odstartoval další soudní řízení, na konci kterých byl trest smrti či doživotní žalář. Tato vlna politicky motivovaných soudů skončila až po roce 1953, tedy po smrti Josifa Stalina i Klementa Gottwalda.

Přesně před 73 lety začalo devítidenní projednávání případu skupiny Milady Horákové, který tehdejší tisk pojmenoval jako proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice.

Podle prokurátora Horáková jako někdejší poslankyně za stranu Národně-socialistickou a další obžalovaní měli kalkulovat s vypuknutím třetí světové války a vědomě oslabovat obranyschopnost Československa. Žaloba je vinila, že z nenávisti k lidově-demokratickému režimu připravovali protistátní puč a různé teroristické akce, a to v žoldu špionážních služeb USA, Anglie, Francie a Jugoslávie. V dalších dnech proneslo 13 obžalovaných předem naučené výpovědi a sami sebe usvědčovali z činnosti, kterou jim prokuratura kladla za vinu. Petice veřejnosti požadovala co nejpřísnější potrestání.

Rozsudky padly 8. června, čtyři z obžalovaných poslaly na popravu. 27. června téhož roku pak na dvoře pankrácké věznice vyhasl život nejen Milady Horákové, ale i bývalého majitele dolů a právníka Oldřicha Pecla, někdejšího strážmistra SNB Jana Buchala a novináře Záviše Kalandry. Milada Horáková se stala jedinou ženou, která dostala trest smrti v politickém procesu. Z dalších zemí se k takovému kroku uchýlila jen Albánie a Sovětský svaz.

Autor: Jan Skala

Související

cHJpdmF0ZS9zdGF0aWMvaW1hZ2Uvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L2xyL2ZyZ2FsbG93c19ibHVlX3NreV93b29kZW4taW1hZ2Uta3liYmpkMmIuanBn
Zahraniční

Zavede Rusko trest smrti? Popravovat se v Moskvě přestalo v roce 1996

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

GQ5AIW-XkAAA9ab
Zahraniční

Assange je volný! Místo trestu smrti ho Velká Británie pustila na svobodu

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida