sobota 18. května 2024

Jeden ze snů českých vlastenců. Před 140 lety se znovu otevřelo Národní divadlo

Rakouský císař i ruský car přispěli na obnovu Národního divadla v Praze. To se po požáru znovu otevřelo přesně před 140 lety

nd1

Národní divadlo na fotografii z konce 19. století.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Národní divadlo na fotografii z konce 19. století.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Když po pouhých 12 odehraných představeních, ještě při dokončovacích pracech, vyhořela v srpnu 1881 budova Národního divadla, byla to pro český lid doslova pohroma. Desítky let usilovali o to, aby v Praze bylo místo, kde se nebude hrát jen německy, ale kde zazní i rodný jazyk. Patrné je to i z někdejších vzpomínek významného českého básníka a prozaika Jaroslava Kvapila, který napsal: "Dvanáctý srpen roku jedenaosmdesátého – požár Národního divadla! Bylo to v pátek, v nejčernější pátek našeho novodobého života národního. K nám na venkov došla zpráva o tom teprve v sobotu o polednách, a podnes vidím svého otce, jak hlavu ve dlaních seděl zdrcen u stolu, a maminka jak v koutku plakala."
Proto ihned po události vypsali čeští vlastenci sbírku na obnovu budovy na břehu Vltavy, kterou kupodivu odstartoval rakousko-uherský císař František Josef I. darem 13 tisíc zlatých, ačkoliv sám nebyl otázce češství příliš nakloněn. Penězmi přispěl i ruský car Alexandr II. Nikolajevič a řada českých šlechticů. Celkem se vybralo bezmála 750 tisíc zlatých, což nakonec na opravu poničené budovy stačilo.
Narodni divadlo se podruhé otevřelo 18. listopadu 1883, tedy přesně před 140 lety. Stejně jako při prvním otevření před dvěma lety, i to druhé ozdobila prezentace opery Bedřicha Smetany, Libuše.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

Požár skaldu olejů v Kladně (16. 5. 2024)
Domácí

V Kladně hoří sklad olejů. Místní nemají větrat

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů