Japonsko chce vypustit vodu z Fukušimy do moře. V Soulu proti tomu protestují

Už koncem tohoto měsíce chce začít Japonsko vypouštět kontaminovanou vodu z jaderné elektrárny Fukušima do vod Tichého oceánu. V jihokorejském Soulu se proti tomu protestovalo.

c41b31f5-faad-4772-9701-85ee6bee96bc_cc3a3ae7

Jihokorejští demonstranti se vymezili proti plánu Japonska vypouštět do Tichého oceánu kontaminovanou vodu z Fukušimy.
Zdroj: South China Morning Post

  • Jihokorejští demonstranti se vymezili proti plánu Japonska vypouštět do Tichého oceánu kontaminovanou vodu z Fukušimy.
  • Zdroj: South China Morning Post

Plány Japonska na vypuštění kontaminované radioaktivní vody do Tichého oceánu z jaderné elektrárny Fukušima, která byla zničena při zemětřesení a následném tsunami v roce 2011, se nelíbí obyvatelům Jižní Koreje. Ti se proto o víkendu v tamním hlavním městě Soulu sešli k protestní akci, kdy průvod několika stovek lidí prošel centrem města s transparenty „Pro moře není bezpečný žádný radioaktivní materiál“ nebo „Jsme proti vypuštění kontaminované vody z Fukušimy. Akce se podle policie obešla bez větších incidentů.

Japonská vláda o vypouštění radioaktivní vody do Pacifiku rozhodla v roce 2021 a začít by s tím měla na konci tohoto měsíce. S tímto krokem souhlasí i Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která plány Tokia shledala bezpečnými, Jako hlavní důvod uvádí, že voda z Fukušimy do oceánu měla proudit zhruba třicet let a proto dopad na životní prostředí bude zanedbatelný.

Záměr Japonska schvaluje i korejská vláda. Prezident země Jun Sok-jol sdělil, že odborníci z jeho země budou častěji testovat kvalitu vody u korejského pobřeží i kvalitu nabízeného zvoží na rybích trzích.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever