pátek 26. dubna 2024

Jaké rostliny jsou nebezpečné pro domácí mazlíčky

Velká část oblíbených pokojových či balkonových rostlin může být pro domácí mazlíčky toxická. O jaké druhy se jedná?

Rostliny nevhodné pro domácí zvířata

Rostliny nevhodné pro domácí zvířata
Zdroj: unsplash.com

  • Rostliny nevhodné pro domácí zvířata
  • Zdroj: unsplash.com

Kočky i psi často doma okusují rostliny. Některé pokojovky, které vypadají sice hezky v interiéru nebo na balkoně, mohou být po požití zvířetem velmi nebezpečné a může dojít k otravě. Jiné pak mohou způsobit méně závažné trávicí obtíže, dermatitidu nebo poruchy příjmu potravy.

Nebezpečné nemusí být jen rostliny samotné, ale také jejich květy, plody, případně latex, který při poškození roní. Nebo se z jejich kořenů do podmisky mohou vyloučit určité jedy. Pokud by taková rostlina byla v dosahu domácích mazlíčků, byla by pro ně zdrojem možného ohrožení života.

Nejvíce otrav domácích mazlíčků má na svědomí dieffenbachie, jedovatá je celá rostlina. Pozor také na monstery, filodendrony, anturie, kaly nebo aglaonemy. Toxická je také azalka či oleandr.

Hvězdník má stejně jako narcis, lilie, hyacint nebo tulipán nejvíce jedovatou cibuli. Kočky rády okusují těmto rostlinám listy nebo květy, zatímco psi se spíše dostanou právě k cibulím. Velmi nebezpečné jsou pro domácí zvířata také hlízy kosatce.

Pro zvířata může být toxická i celá řada chemických prostředků, které využíváme pro zvýšení lesku listů rostlin, nebo jako hnojivo či postřik proti škůdcům.

Autor: HT

Související

images (7)
Krimi

Policisty napadl agresivní muž, pak je pokousal jeho pes

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí

FtXFQYQaEAEE4nA (1).jpg
Ostatní Video

Do metra v New Yorku smí psi jen v tašce. Pejskaři do ní nacpou i bernardýna

93473491_10156881441966813_982982099814318080_n
Ostatní Fauna

Kocour Harry ukradne sousedům všechno, co mu cvrnkne do čumáku