neděle 28. dubna 2024

Jak uplést pomlázku?

Upletení pomlázky není žádná věda. Jak na to?

pomlázka

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Upletení proutěného „biče“ oslavujícího plodnost a probouzení přírody není kdovíjak těžké. Tradičně se pomlázky pletou z vrbových proutků, ale můžete použít i pružné proutky jiných stromů, jako bříz, olší či topolů. Vrby jsou oblíbené především kvůli pružnosti a snadné manipulaci. Vybírejte proutky, které jsou dostatečně dlouhé, pružné a silné, ale zároveň ne příliš tlusté.

Ideální je se vydat na sběr proutků v předvečer neděle. Večer bývá jejich pružnost nejlepší. Proutky by měly mít délku asi 1 až 1,5 metru a průměr kolem 5 až 7 milimetrů. Sbírejte proutky od základny ke špičce.

Proutky očistěte od listů, pupenů a postranních větviček. Dejte pozor, abyste proutky nepolámali. Rozdělte proutky do svazků. Každý svazek by měl mít stejný počet proutků a obdobnou tloušťku. Můžete vytvořit pomlázku s různým počtem proutků, ale nejčastěji se používá sedm až devět. Svazky upevněte na jednom konci. Buďto provázáním nebo obvázáním gumičkou, páskou či tenčím proutkem nebo stéblem.

Začněte plést proutky dohromady jako když pletete cop. Rozdělte si proutky rovnoměrným dílem jako vlasy při pletení copu. Nejprve proveďte jeden úplet se svazkem na pravé straně a pokračujte s úpletem se svazkem na levé straně. Střídejte strany a držte proutky pevně, aby se vytvořil tuhý, celistvý a rovnoměrný úplet.

Pokračujte v pletení až do konce proutků. Upevněte konec pomlázky provázkem, stuhou nebo gumičkou tak, aby se vám úplet nerozpadl. Pokud chcete, můžete pomlázku ozdobit stužkami, květinami nebo jinými dekoracemi. Kreativitě se meze nekladou.

Fajnšmekři se mohou pustit do složitějších a krásnějších pomlázek:

Autor: Šimon Mitro

Související

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016

eggs-869300_1280
Ostatní

Co s tou spoustou vajec po Velikonocích?

DSCN6085
Ostatní Velikonoce

Na pomlázky padly v Újezdě tři tisíce proutků a stovky metrů stužek