sobota 11. května 2024

Jak postupovat při srážce zvěře?

Policie radí, jak postupovat při srážce zvěře. Během jara dochází ke zvýšené aktivitě zvířat na silnicích.

srnky na silnici

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

S příchodem jara stoupá riziko srážek s lesní zvěří, zejména během svítání a soumraku, když je zvěř nejaktivnější. Policie zaznamenává denně několik událostí, kdy zvěř vtrhne na silnici a dojde ke srážce s vozidlem. Jak by se měli řidiči zachovat v případě, že srazí zvěř?

Řidiči mají povinnost ohlásit srážku se zvěří, i když je škoda minimální nebo zvíře z místa nehody uteče. Policisté poučí řidiče o dalším postupu, ověří případná zranění a zajistí bezpečnost místa nehody. Při pohybu v komunikaci nesmí řidiči opomenout reflexní vestu a označit místo nehody v potřebné vzdálenosti výstražným trojúhelníkem.

Je důležité, aby řidiči se sraženým zvířetem nijak nemanipulovali, aby neporušili zákon a nevystavili se nebezpečí, protože zraněná zvěř může být agresivní či nemocná. Majitelé zvěře jsou informováni o nehodě a o postižené zvíře se postará místní myslivecké sdružení. Odvoz zvířete ze místa nehody je zakázán a porušení tohoto zákazu by mohlo mít právní důsledky.

Zvýšené riziko srážek se zvěří lze minimalizovat dodržováním několika doporučení. Řidiči by měli být obezřetní na úsecích s vysokou trávou, v lesních částech a na silnicích mezi poli. Většinou jsou tato místa označena výstražnými dopravními značkami. Zvířata jsou aktivní zejména večer a v noci, proto je důležité snížit rychlost jízdy a být připraven na překážky na silnici. Jelikož srážky se zvěří často způsobují vysoké škody na vozidlech je doporučováno, aby měli motoristé pojištění, které pokrývá i tyto nehody.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0870809902
Domácí

Hokejové mistroství ohlídá 1 200 policistů

438169120_451171614266980_885853070205991983_n
Domácí

Už si nezajezdí. Řidič se Tachovskem řítil rychlostí 185 kilometrů v hodině

online nakupování
Krimi

Prodejce nabízel sběratelské mince i lístky na Cimrmany. Zboží nikdy nedodal

seznamka
Krimi

Žena naletěla na seznamce. Podvodníkovi poslala čtvrt milionu