úterý 7. května 2024

Jak na draka, který poletí? Máme návod!

K podzimu, největrnější části roku, neodmyslitelně patří pouštění draků. Pojďte se inspirovat, jak si tuhle aktivitu opravdu užít a vyrobit draka, který vyletí do nebeských výšin.

kite-1159538_1280

Pouštění draků má u nás bohatou historii, která sahá stovky let do minulosti.
Zdroj: pixabay

  • Pouštění draků má u nás bohatou historii, která sahá stovky let do minulosti.
  • Zdroj: pixabay

Tradice pouštění draka se k nám dostala z východní Asie, kde se draci využívali při náboženských rituálech. K nám se draci dostali před pěti sty lety a sloužili tady mimo jiné i jako plašičky na nevítané vyjídače úrody- stejně jako v Číně. Podle dochovaných záznamů se předpokládá, že draci měli stejně jako dnes jednoduchou konstrukci.

VÝROBA PAPÍROVÉHO DRAKA

Co je potřeba:

smrková dřívka 4 x 4 nebo 5 x 5 milimetrů

provázek

lepidlo

papírová lepenka

pilka

pravítko

potahový papír

Postup:

Dvě smrková dřívka nařežte na požadovanou délku 7,5 centimetru na výšku a šest centimetrů na šířku. Dřívka překřižte ve dvou třetinách toho svislého a pevně svažte provázkem, uzel zalepte lepidlem. Všechny spoje musí být v pravém úhlu.

Na všech čtyřech koncích nosníků udělejte pilkou zářezy pro provázek, aby neklouzal. Kolem obvodu konstrukce natáhněte provázek. Tím ji zpevníte. Jen provázek příliš neutahujte, konstrukce by se mohla poškodit.

Konstrukci obkreslete na papír, kterým budete draka potahovat. K obrysu přidejte dva centimetry ze všech stran a zvětšený obrys vystřihněte. Rohy zastřihněte tak, aby nepřekážely při překládání. Dvoucentimetrový okraj přehrňte přes provázek, který jste natáhli kolem obvodu draka, a zalepte izolepou nebo lepidlem na papír.

Teď už zbývá jen draka dozdobit. Můžete na něj nalepit ozdobný papír nebo ho pomalovat. Fantazii se meze nekladou. Myslete ale na to, abyste zvolili materiály, které nejsou těžké. Nakonec vyrobte ocas, ten by měl být alespoň metr a půl dlouhý.

Při pouštění zvolte volný prostor, kde není elektrické vedení ani v dohledu, nejlépe mírný kopeček, kde to pořádně fouká. Přejeme příjemný let!

Související

66696169-11648099-image-a-10_1674034345361
Zahraniční

Pouštění draků v Indii: Stovky zraněných, tři děti s podřízlým hrdlem