pondělí 20. května 2024

Izrael ovládl severní část Pásma Gazy. Podporu v zahraničí však ztrácí

Belgická vicepremiérka požaduje potrestání Izraele za současnou situaci v Pásmu Gazy. Vedení armády Židovského státu však oznamuje úspěchy na bitevním poli.

F-eTMjrXoAAG142

Izraelské tanky projíždí zničenou Gazou.
Zdroj: X

  • Izraelské tanky projíždí zničenou Gazou.
  • Zdroj: X

Radikální palestinské hnutí Hamás ztratilo kontrolu nad severní částí Pásma Gazy, kde nyní pokračuje pozemní operace izraelské armády v reakci na útoky na území Židovského státu ze 7. října. Po postupu izraelských vojsk informoval mluvčí tamní armády Daniel Hagari. V důsledku tvrdých izraelských úderů v posledních dnech opustilo sever Gazy zhruba 50 tisíc civilistů, kteří se stahují na jih k egyptským hranicích. Židovská armáda podle svého vyjádření také kontroluje podstatnou část města Gaza, které je baštou teroristického Hamásu.

Izrael však za své současné počínání v Pásmu Gazy sklízí mezinárodní kritiku, řada států poukazuje na neutěšenou situaci v regionu, která přerůstá v humanitární katastrofu. Ke klasickým kritikům OSN a zemí arabského světa se přidávají i západní země, které dosud platily za největší spojence Židovského státu. K sankcím vůči Izraeli vyzvala belgická vicepremiérka Petra De Sutter a kritické hlasy zaznívají i ze strany největšího podporovatele Izraele, Spojených států.

Tamní ministr zahraničí Anthony Blinken se připojil k hlasům z OSN, které volají po vyhlášení příměří. To však izraelských premiér Benjamin Netanjahu tvrdošíjně odmítá, pokud Hamás nepropustí všechna rukojmí, která zadržuje.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

europarlament
Zahraniční

EU uvalí sankce na proruská média včetně Voice of Europe

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler