neděle 19. května 2024

Izrael objevil obří tunel Hamásu. Pustil také do Pásma Gazy další pomoc

Situace na Blízkém východě má daleko ke zklidnění. Ačkoliv izraelská vláda otevřela přechod Kerem Šalom, kudy do Pásma Gazy proudí humanitární pomoc, zaútočila na uprchlický tábor. Našla také největší tunel Hamásu.

GBl3FYXb0AAy2Jw

Přes přechod Kerem Šalom začala do Pásma Gazy proudit humanitární pomoc.
Zdroj: X

  • Přes přechod Kerem Šalom začala do Pásma Gazy proudit humanitární pomoc.
  • Zdroj: X

Izraelská armáda oznámila, že objevila dosud největší tunel, který sloužil radikální palestinské organizaci Hamás k ukrývání vysokých představitelů i ke skladování vojenského materiálu. Tunel je dlouhý více než čtyři kilometry a jeho ústí se nachází v bezprostřední blízkosti hranice Izraele a Pásma Gazy. Právě zničení tunelů, v nichž Hamás koordinoval svou činnost, včetně útoku ze 7. října, jenž rozpoutal současnou válku, je jedním z hlavních cílů právě probíhající pozemní operace v oblasti.

Armáda Židovského státu zaútočila včera na uprchlický tábor Džabálija, který se nachází v severní části Pásma Gazy. Při útoku údajně přišlo o život zhruba 90 Palestinců, i když velení izraelského štábu tvrdí, že se snaží co nejvíc vyhnout civilním obětem. Právě však bezohlednost vůči obyvatelům Pásmy Gazy a síla, jakou je pozemní útok vedený, je předmětem kritiky Izraele ze strany řady členských států OSN.

Izraelská vláda však otevřela přechod Kerem Šalom mezi svým územím a Pásmem Gazy, kudy do válkou nejvíce postižené oblasti začala proudit humanitární pomoc.

Autor: Jan Skala

Související

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Spor mezi USA a Izraelem pokračuje. Galant odmítl americké ultimátum