neděle 19. května 2024

Izrael na Rafáh přece jen udeří. Už máme datum, tvrdí Netanjahu

Izrael má podle premiéra Netanjahua stanovený datum, kdy zaútočí na město Rafáh na jihu Pásma Gazy. Ta jsou však nyní uprchlíci z celé oblasti.

12101882633_89dabc0594_b

Na Benjaminem Netanjahuem se stahují mračna v podobě vydání mezinárodního zatykače.
Zdroj: Flickr

  • Na Benjaminem Netanjahuem se stahují mračna v podobě vydání mezinárodního zatykače.
  • Zdroj: Flickr

I když to po jednání v egyptské Káhiře vypadalo, že Izrael a radikální palestinské hnutí Hamás spějí k dohodě o příměří, podle posledního vyjádření izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, je opak pravdou. Předseda vlády Židovského státu totiž potvrdil, že jeho síly chystají úder na město Rafáh v jižní oblasti Pásma Gazy. Právě z těch míst se izraelská vojska začala na konci víkendu stahovat. "Už máme i datum," uvedl bez bližší specifikace Netanjahu. Podle něho by bez úderu na toto město, kde údajně v současné době sídlí zbytky vedení Hamásu, nemohl Izrael plně dosáhnout svých cílů.

Připravovaný úder na Rafáh je předmětem kritiky od řady států i světových organizací. Krok Jeruzaléma neschvalují ani Spojené státy, které jsou dlouhodobě největší podporovatelem Izraele. Prezident Joe Biden už Netanjahua varoval před následky, které s sebou útok na Rafáh nese.

Právě do jižní oblasti Pásma Gazy se stáhly obyvatelé z měst Gaza a Chán Júnis, které izraelská armáda takřka vyplenila. Na jihu oblasti je nyní více než milion běženců, které však nechce Egypt, který s Gazou provozuje právě hraniční přechod Rafáh, pustit na své území. Špičky OSN proto varují před humanitární katastrofou nebývalých rozměrů a snaží se Netanjahuovi jeho krok rozmluvit.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let