Inflace letos klesne na jednociferné hodnoty, říká viceguvernér ČNB

Podle viceguvernéra České národní banky Marka Mory inflace během letošního roku klesne na jednociferné hodnoty.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

S dvojcifernou inflací bojuje Česko od února loňského roku. Ze zářijových 18 procent klesla v prosinci na 15,8 procent. Podle viceguvernéra České národní banky (ČNB) Marka Mory by již během letošního roku měla inflace klesnout na jednociferné hodnoty. „Letos můžeme očekávat poměrně rychlý pokles míry inflace na jednociferné hodnoty. Jsem ale trochu skeptický v tom, zda se nám bez dalšího zpřísnění měnové politiky podaří dostat k dvouprocentnímu cíli dostatečně rychle.“ uvedl Mora v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Domácí tlaky plynoucí z nejnižší míry nezaměstnanosti v Evropské unii pravděpodobně přetrvají a mohou oddálit návrat k dvouprocentnímu inflačnímu cíli,“ řekl v rozhovoru. Čeští politici by podle odcházejícího viceguvernéra ČNB měli dále zvyšovat úrokové sazby, aby zchladili přehřívající se trh práce a podtrhli své odhodlání bojovat s inflací.

Měnová politika by měla působit preventivně, aby ochladila trh práce a zabránila tak zvýšeným mzdovým požadavkům,“ prohlásil Mora. Vyšší úrokové sazby by podle něj umožnily centrální bance zrušit slib učiněný loni v květnu, že bude na trhu intervenovat proti nadměrnému oslabení koruny.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČNB

Související

vlajky států EU
Ekonomika

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok