Horolezci v honbě na vrchol K2 překračovali umírajícího šerpu

Nepochopitelné chování horolezců otřásá sociálními sítěmi. Desítky horolezců při výstupu na druhou nejvyšší horu světa, pákistánskou K2, s klidem při cestě na vrchol překročily umírajícího šerpu. Kontroverzní horolezkyně to popírá.

F26ikS0XAAASqKq

Výstup na K2.
Zdroj: facebook

  • Výstup na K2.
  • Zdroj: facebook

Norka Kristin Harila toho dne dokončila lov na osmitisícovky. Všech čtrnáct jich zdolala za 92 dnů. Přitom obvykle trvá jen výstup na K2 kolem 50 dnů. Harila ale měla podporu bezpočtu šerpů, kteří připravovali lana, stavěli výškové tábory a nosili vybavení. Do základních táborů ji přepravoval vrtulník, přestože žena ráda mluví o ochraně přírody a klimatu. Jak se později ukázalo, patřila mezi desítky lidí, kteří se na vrchol hodlali dostat třeba přes mrtvoly. Doslova. Museli totiž překročit umírajícího 27letého šerpu Mohammada Hassana. Toho zranila malá lavina.

Rakušan Philip Flämig se ještě před místem, kde se Hassan zranil, otočil a cestu vzdal. Těla si všiml až později na záběrech, jež pořídil dronem. Podle něj tři různí očití svědci potvrdili, že byl šerpa stále naživu, když kolem něj prolezlo asi 50 lidí. Nikdo se mu prý nesnažil pomoci. Kristin Harila naopak tvrdí, že ona a její tým udělali maximum, aby pomohli. Hassan podle ní neměl rukavice ani péřovou bundu. Ze záběrů z dronu to ale vypadá, že to není pravda.

V souvislosti s kauzou se objevuje čím dál větší kritika komerčního horolezectví. Na nejvyšší hory světa se totiž vydávají i málo zkušení lidé, které tam za velké peníze dopraví šerpové. Podle mnohých nemá takové jednání nic společného s horolezectvím.

Související

Fxo6p7AX0A4dCAo
Zahraniční

Zapáchající a špinavý Mount Everest prý zachrání sáčky na lidské výkaly

1024_Großglockner_von_Heiligenblut_aus-2943
Zahraniční

Čeští horolezci jsou v bezpečí. Vrtulník je snesl z Großglockneru

3445BD2B-9EAA-46F8-92BB-89C0E3008AC2
Cestování Jídlo

Nejnevhodnější večerka má dva metry čtvereční a visí ve výšce 120 metrů

Ondra6..jpg
Ostatní

Ondra na medaili nedosáhl