čtvrtek 16. května 2024

Horkovod už vytápí Budějovice. Jeho stavba se prodražila

Budějovická teplárna už nebude produkovat tolik emisí jako v minulosti, protože začala využívat teplo z Temelína. Stavba horkovodu se ale značně prodražila.

Temelin_(27476911952)

Temelín už začal České Budějovice zásobovat teplem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Temelín už začal České Budějovice zásobovat teplem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Už měsíc zásobuje horkovod z jaderné elektrárny Temelín českobudějovickou teplárnu. Za tu dobu dodal zhruba 50 terajoulů tepla v podobě vroucí vody o 110 stupních. Investice do jeho výstavby však byly mnohem větší, než se původně čekalo. Z částky 1,69 miliardy korun se nakonec suma za celou akci vyšplhala na 2,4 miliardy. Hlavním důvodem byla skutečnost, že se stavba 26 kilometrů dlouhého horkovodu protáhla o dva roky a mezitím došlo ke zvýšení cen materiálu i služeb. Navíc zkrachovala firma, která se stavbou začala.

Teplo z Temelín pokryje v Českých Budějovicích zhruba třicet procent domácností a firem, které jsou napojené na tamní teplárnu. Podle hlasů z budějovické radnice díky tomuto systému vytápění město bude moci zachovat alespoň pro letošní sezonu stabilní cenu tepla.

Velkým pozitivem využívání temelínského horkovodu je jeho menší ekologická zátěž. Díky němu vylétne do ovzduší ročně o 80 tisíc tun oxidu uhličitého méně.

Autor: Jan Skala

Související

Vydra říční
Krimi

Muž chytil vydru a držel ji na chatě ve výběhu. Hrozí mu tři roky vězení

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta