úterý 21. května 2024

Homosexualita je úchylka. ČT do studia pozvala psychologa známého homofobií

Sociální sítě se po včerejším pořadu České televize 90´otřásaly v základech. K tématu manželství pro všechny totiž vystoupil psycholog Jeroným Klimeš známý svou homofobií. Už před lety upozorňovali odborníci, že by v médiích neměl dostávat prostor.

klimeš

Jeroným Klimeš v pořadu České televize 90´.
Zdroj: ČT

  • Jeroným Klimeš v pořadu České televize 90´.
  • Zdroj: ČT

Klimeš například pronesl, že při adopcích by se děti měly dostávat k heterosexuálním párům.

„Když máme dítě, které vstoupí do normální společnosti, tak to dítě s největší pravděpodobností bude heterosexuální,“ řekl. Podle něj děti v ústavní péči přitahují úchyly. „Chtějí si brát děti na víkend. Moje kolegyně odhalila asi pět pedofilů. Je problém, jak odlišit ty relativně normální lidi od těch různých úchylných lidí, nejenom homosexuálů, ale obecně všech problémových lidí,“ pronesl.

Homosexuály navíc označil za nesmírně promiskuitní. „Průměrný homosexuál, muž, má mezi sto až pěti sty sexuálních partnerů. Každý třetí homosexuál má tisíc pohlavních styků za život. Takhle promiskuitních heterosexuálních mužů máme pět procent,“ prohlásil, aniž by si spočítal, že tisícovka styků je v jakémkoliv vztahu při průměrné frekvenci dvakrát týdně otázkou necelých deseti let. Podle oficiálních průzkumů mají homosexuíální muži za celý život průměrně 20 až 30 partnerů.

Klimeš je už léta známý svými vyhraněnými názory a vystupováním. Vedoucí katedry psychologie Masarykovy univerzity Zbyněk Vybíral jej v roce 2010 označil za psychologa, který v médiích znehodnocuje pověst psychologie. Organizace PROUD zase Klimešovi udělila Duhovou anticenu bePROUD za rok 2013 za jeho dlouhodobé neprofesionální a neetické šíření nesnášenlivosti vůči gayům, lesbám a rodičům stejného pohlaví.

Rada Českomoravské psychologické společnosti v roce 2019 varovala média před vyjádřeními Jeronýma Klimeše, která považuje za neodborná a neetická.

Související

czNmcy1wcml2YXRlL3Jhd3BpeGVsX2ltYWdlcy93ZWJzaXRlX2NvbnRlbnQvbHIvcHg5NDk3NjMtaW1hZ2Uta3d5bnk2Z24uanBn
Domácí

Operátorům se nelíbí nový systém výběru poplatků. Mají totiž předávat data klientů

ČT
Domácí

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize

Martin Hofmann a Albert Čuba v minisérii Vedlejší produkt
Film a TV

Diváci se dostanou na hranu zákona v minisérii Vedlejší produkt