sobota 18. května 2024

Hollywoodští scenáristé protestují proti umělé inteligenci

Jedenáct tisíc scenáristů vyšlo v USA do ulic. Stávkují proti scénářům, které vyprodukovala umělé inteligence.

stávka scenáristů

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vzestup umělé inteligence (AI) ohrožuje nespočet profesí. Nyní z obav před AI vyšly do ulic američtí scénáristé. Celkem jedenáct tisíc stávkujících filmových a televizních scenáristů požaduje, aby se stanovil takřka úplný zákaz používání AI pro výrobu nebo přispívání obsahu zábavního průmyslu. Stávku organizuje Sdružení amerických scenáristů (WGA).

Lidé zapomínají, že bez nás neexistuje žádný příběh. Bez našich scénářů není co natočit,“ uvedla demonstrující televizní scenáristka a členka WGA Charia Rose ve videu na webové stránce WGA. Stávkující požadují, aby došlo k uzavření kolektivní smlouvy, která jim zaručí, že AI nebude psát nebo přepisovat literární materiály, AI nebude použito jako zdrojový materiál a scénáře členů WGA nebudou použity pro trénování AI.

Víme, kam se věci ubírají. Technologie hraje větší roli než kdy předtím. To, co teď děláme, je snaha zajistit, aby náš průmysl byl životaschopný. Na naše požadavky se dívejte jako na investici do budoucnosti,“ řekl scenárista Tian Jun Gu ve videu na webové stránce WGA.

Stávka má i své oponenty z řad scenáristů. „Profesionální komunita scenáristů - ti, se kterými mluvím - říkají, že to není hrozba pro jejich práci. Nevěří, že by AI někdy nahradila jejich schopnosti, ale mohla by jim nabídnout zajímavé nápady. Říkají: 'AI umí vygenerovat skvělý materiál, ale nechte nás to napsat správným způsobem,“ prohlásil producent a vedoucí marketingu studia OneDoor Dan Cobb.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

Russell Crowe ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Nejznámější novozélandský herec slaví šedesátku. Crowe uhranul jako gladiátor i čistá duše

Oscarové sošky
Film a TV Udílení cen

Oscarové rekordy: Která žena, muž či film mají nejvíce zlatých plešounů?

Adam Sandler a Jennifer Aniston ve filmu Vražda v Paříži (2023)
Film a TV Kino

Které hollywoodské hvězdy vydělaly v loňském roce nejvíce?

John Travolta ve filmu Chyťte ho! (1995)
Film a TV Osobnosti

Hvězda Pomády či Pulp Fiction. Z Travolty je sedmdesátník