čtvrtek 16. května 2024

Oscarové rekordy: Která žena, muž či film mají nejvíce zlatých plešounů?

Přinášíme přehled oscarových rekordmanů před vyhlášením vítězů 96. ročníku Cen Akademie.

Oscarové sošky

Oscarové sošky
Zdroj: Oscars.org

  • Oscarové sošky
  • Zdroj: Oscars.org

Již v pondělí v brzkých ranních hodinách budeme znát vítěze 96. ročníku filmových cen Oscar. Než se jubilejní předávání uskuteční, je čas připomenout si oscarové rekordmany a rekordmanky.

Nejvíce Oscarů má na kontě producent a animátor Walt Disney, a to úctyhodných 22 výher z 59 nominací. Z žijících filmařů se nejvíce nominacemi chlubí ikonický skladatel John Williams, který byl nominován celkem čtyřiapadesátkrát. Oscarů má však jen pět, zatím poslední sošku získal za Schindlerův seznam v roce 1994. Letos zabojuje znovu s nominací za hudbu k Indiana Jones a nástroj osudu.

Z žen získala nejvíce nominací americká kostymérka Edith Head, celkem pětatřicet. Na kontě má celkem osm sošek. Mimo jiné za klasiky Prázdniny v Římě (1953) či Podraz (1973). Z hereček získala nejvíce nominací Meryl Streep, a to jednadvacet. Paradoxně však není herečkou s nejvíce Oscary, tou je herecká legenda Katharine Hepburn se čtyřmi zlatými plešouny. Streep zatím vyhrála „pouze“ tři.

Statusem nejmladšího nominanta se chlubí Justin Henry, který byl v roce 1980 ve svých teprve osmi letech nominován na nejlepšího herce ve vedlejší roli za výkon ve snímku Kramerová versus Kramer. Nejmladší držitelkou Oscara je Tatum O'Neal, jež v roce 1974 ve svých deseti letech získala ocenění za vedlejší roli v Papírovém měsíci. Naopak nejmladším držitelem se stal v roce 2003 herec Adrian Brody, ve svých 29 letech převzal cenu za výkon v Pianistovi.

Nejstarším výhercem je scenárista James Ivory, který v roce 2018 ve svých devětaosmdesáti letech převzal Oscara za adaptovaný scénář k filmu Dej mi své jméno. Naopak nejstarším hercem, který vyhrál zlatou sošku, je Anthony Hopkins, jenž v roce 2021 vyhrál cenu ve svých třiaosmdesáti za výkon ve filmu Otec. V rámci komunity LGBTQ získala Oscara herečka Ariana DeBose a to předloni za výkon ve filmu West Side Story.

O titul filmu s nejvíce Oscary se dělí Ben Hur (1959), Titanic (1997) a Pán prstenů: Návrat krále (2003), všechny tři snímky byly ověnčeny jedenácti Oscary. Pouze Titanic z této trojice je zároveň i jedním z filmů s nejvíce oscarovými nominacemi. Titanic spolu s muzikálem La La Land (2016) a dramatem Vše o Evě (1950) byly nominováni ve čtrnácti kategoriích.

Níže se můžete podívat na upoutávku k letošním Oscarům.

Autor: Šimon Mitro

Související

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

Jessica Lange v seriálu American Horror Story
Film a TV Osobnosti

Jessica Lange se proslavila v 70. letech King Kongem. Dvojnásobné držitelce Oscara je 75