sobota 6. července 2024

Hollywoodští herci stávkují. Natáčení většiny filmů a seriálů je přerušeno

Hollywoodští scénáristé a nyní už desítky tisíc herců stávkují za lepší pracovní podmínky a spravedlivé odměny ze strany streamovacích platforem.

Fran Drescher

Odborový svaz amerických herců vede herečka Fran Drescher (65), která se proslavila hlavní rolí v seriálu Chůva k pohledání
Zdroj: Profimedia

  • Odborový svaz amerických herců vede herečka Fran Drescher (65), která se proslavila hlavní rolí v seriálu Chůva k pohledání
  • Zdroj: Profimedia

Odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se prostřednictvím stávky také domáhá záruk v podobě platů a pracovních podmínek. Herce také trápí využívání umělé inteligence ve filmovém průmyslu. Obávají se, že AI bude zneužívat jejich podoby a hlasů. Do stávky se zapojilo několik desítek tisíc herců. Jedná se o první stávku scénáristů a herců od roku 1960.

Streamovací platformy nabídly řešení v podobě nutného souhlasu herce s užitím generované tváře a hlasu. To Aliance filmových a televizních producentů odmítla s tím, že požaduje, aby za tyto kopie herci dostávali zaplaceno a společnost měla k užívání doživotní práva.

Sbírka podpisů pro petici odstartuje v pátek ráno před sídlem Netflixu, dále se přesune před studia Paramount, Warner Bros a Disney.

Po dobu konání stávky se zapojení herci neúčastní natáčení. To ohrožuje především pořady, které se vysílají na pravidelné bázi a jsou předtáčené, ale také filmy a seriály, které budou muset přerušit natáčení.

Herec Cillian Murphy spolu s herečkou Emily Blunt opustili ve chvíli vyhlášení stávky premiéru snímku Oppenheimer režiséra Christophera Nolana. Jinak by hrozilo, že jako členi organizace SAG by porušili pravidla stávky. Kromě natáčení je totiž v době konání stávky zakázáno také propagování filmů. To se dotkne minimálně letních blockbusterů Meg 2, Blue Beetle či Gran Turismo.

Související

První foto ze seriálu Rytíř Sedmi království.
Film a TV Streaming

Hra o trůny nekončí. Po Rodu draka dorazí Rytíř Sedmi království

Netflix
Film a TV Streaming

Na kolik vás vyjdou streamovací služby?

Promo ke čtvrté řadě Bandy.
Film a TV Streaming

Červen na streamu: Nejnabitější měsíc roku přinese Rod draka, Medvěda či Bandu

Linda chce kuře!
Film a TV Streaming

Vítězný snímek Anifilmu je dostupný na streamu