sobota 18. května 2024

Hamás rukojmí nakonec propustil. Izrael mezitím ostřeloval hlídku OSN

Situace na Blízkém východě už znovu růžově nevypadá. Hamás dnes odmítl propustit izraelské rukojmí, pokud Jeruzalém nepustí do Pásma Gazy více humanitární pomoci. Své rozhodnutí posléze odvolal.

F_y4AvuXUAEWJV9

Jeden z vůdců Hamási oznámil, že dnes rukojmí nepropustí.
Zdroj: X

  • Jeden z vůdců Hamási oznámil, že dnes rukojmí nepropustí.
  • Zdroj: X

Na Blízkém východě, konkrétně v Izraeli a Pásmu Gazy panuje čtyřdenní příměří, na základě kterého radikální hnutí Hamás včera propustilo 13 izraelských dětí a žen, 10 Thajců a jednoho Filipínce, které drželo jako rukojmí, výměnou že Izrael pustí do Gazy humanitární pomoc a ze svých věznice propustí některé vězněné Palestince. Dnes ale mělo propouštění rukojmích pokračovat, ovšem Hamás začíná kličkovat. Klade si totiž nové požadavky. Chce odložit dnešní propouštění a po Izraeli požaduje povolení k přísunu mnohem větší humanitární pomoci do Pásma Gazy. Nakonec však hnutí prohlášení, že svobodu pustí 13 Izraelců a 7 dalších lidí jiných národností.

Mezitím izraelské síly ostřelovaly hlídku OSN, která dohlíží na situaci v Libanonu, kde sídlí další radikální skupina Hizballáh. Incident se měl stát jen pár kilometrů od izraelských hranic. OSN celý incident označilo za velice znepokojivý a je možné, že ještě zhorší vztahy mezi Spojenými národy a Židovským státem, které jsou napjaté od chvíle, kdy OSN odmítlo bezprecedentně odsoudit konání Hamásu v Izraeli, jenž už tehdy bojoval v Pásmu Gazy, které Hamás kontroluje. Špičky Židovského státu poté dokonce žádaly okamžitou rezignaci generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese.

Během čtyřdenního příměří by měl Hamás propustit celkem 50 vězněných Izraelců. Poté jich ještě bude zadržovat další více než dvě stovky.

Autor: Jan Skala

Související

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Spor mezi USA a Izraelem pokračuje. Galant odmítl americké ultimátum