pondělí 29. dubna 2024

Fotovoltaika ušetří Nemocnici na Homolce 30 milionů korun ročně

Díky instalaci solárních panelů a obměně vzduchotechniky ušetří pražská Nemocnice na Homolce 30 milionů korun ročně.

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce
Zdroj: homolka.cz

  • Nemocnice na Homolce
  • Zdroj: homolka.cz

Pražská Nemocnice na Homolce se chlubí jedním z nejkomplexnějších energeticky úsporných projektů v Česku, jehož součástí je rozsáhlá modernizace vytápění, vzduchotechniky a osvětlení. Ročně by výměna vzduchotechniky a fotovoltaika na střeše měla nemocnici přinést úspory v podobě 4 200 MWh elektřiny a 8 700 MWh plynu, což představuje více než 30 milionů korun ročně při současných cenách.

Renovace proběhne díky dvěma projektům. První z nich pokryje částečné zateplení obvodových stěn, výměnu kotlů nebo například nový systém měření a regulace. Ten druhý pomůže s instalací fotovoltaické elektrárny a částečnou výměnu vzduchotechnických jednotek. Celková výše podpory z Operačního fondu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám přesahuje 747 milionů korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Celková investice do modernizace Nemocnice Na Homolce činí téměř 1,1 miliardy korun, což ji řadí mezi největší energeticky úsporné projekty v zemi. Projekt je řešen formou Energetického výkonového smluvního partnerství (EPC), což znamená, že dodavatel, v tomto případě společnost ENESA z ČEZ ESCO, zaručuje měřitelné výsledky úspor. Pokud nedosáhne garantovaných úspor, musí doplatit rozdíl. Projekt by měl být dokončen v první polovině roku 2024 a má být ukázkovým příkladem pro modernizaci zdravotnických zařízení s ohledem na energetickou efektivitu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Praha,_Břevnov,_Malovanka,_tramvaj_T3
Domácí

Prahu čeká chaos ve veřejné dopravě. Pondělkem začne výluka na 20 linkách

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví