neděle 28. dubna 2024

Fiala jede do Elysejského paláce. V Paříži bude shánět peníze pro Ukrajinu

Prezident Pavel minulý týden řekl, že by Česká republika mohla Ukrajině dodat stovky tisíc kusů dělostřelecké munice. Premiér Fiala na její nákup nyní jede shánět peníze do Paříže.

428180770_955281259294611_2273976499419493601_n

Fiala jede do Paříže shánět peníze pro Ukrajinu.
Zdroj: Facebook/Petr Fiala

  • Fiala jede do Paříže shánět peníze pro Ukrajinu.
  • Zdroj: Facebook/Petr Fiala

Český projekt Munice pro Ukrajinu, který o minulém víkendu na bezpečnostní konferenci v Mnichově představil český prezident Petr Pavel, se posouvá dál na západ. Premiér Petr Fiala (ODS) totiž odjel na jednání do Paříže, kde bude usilovat v rámci summitu věnovanému Ukrajině o shromáždění 1,5 miliardy eur, za které by se měla nakoupit dělostřelecká munice mimo země Evropské unie.

Fiala chce s českým plánem na pomoc východoevropské zemi seznámit politické špičky z Francie, Německa, Spojených států a dalších zemí, které by se summitu, jenž pořádá francouzský prezident Emmanuel Macron, měly zúčastnit. Program, s nímž Fiala do Paříže jede, má kompenzovat finanční pomoc, na níž se stále ještě nedohodli američtí kongresmani, protože odeslání peněz do Kyjeva zablokovali republikánští politici. Fiala už o získání peněz jednal s představiteli Nizozemska, Dánska a Kanady.

Francouzský prezident Macron má návštěvu Prahy naplánovanou na 5. března. Na programu jednání je zejména dostavba jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně, o které nyní bojuje francouzská firma EDF.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě