sobota 18. května 2024

Extrémní záchranná operace: Nemocný jeskyňář je desátý den pod zemí

Na dvě stovky záchranářů se snaží dostat na zemský povrch amerického jeskyňáře Marka Dickeyho, který uvízl v 1276 metrů hlubokém závrtu Morca, ve třetí nejhlubší jeskyni v jižním Turecku. Po krvácení do břicha není schopný se z jeskyně sám dostat.

WhatsApp-Image-2023-09-10-at-10.38.06

Na záchraně se podílí na dvě stovky specialistů.
Zdroj: Turecká speleologická federace

  • Na záchraně se podílí na dvě stovky specialistů.
  • Zdroj: Turecká speleologická federace

Jeskyně, kterou Dickey se svým týmem zkoumal, je velmi hluboká, úzká a na několika místech je nutné slaňování. Jeskyňář dostal transfúzi a zahraniční týmy se jej snaží přepravit v jednotlivých úsecích na nosítkách. Předem si musely připravit lana a nejrůznější upevňovací prvky, aby mohly s nosítky manipulovat.

Podle turecké speleologické federace Dickney onemocněl 2. září, o den později přišla zpráva, že je nutné spustit záchrannou akci. Od čtvrtka se týmy připravovaly na místě, do jeskyně se začaly spouštět v sobotu odpoledne. Ještě v sobotu se muže podařilo dostat do hloubky 780 metrů, v neděli už byl jen půl kilometru pod zemí a v pondělí se s ním chtějí záchranáři dostat do táboru 240 metrů pod zemí. Naplánovaný mají do detailu i jeho převoz vrtulníkem do nemocnice.

Na záchraně se podílejí turecké, maďarské, polské, italské, chorvatské a bulharské týmy.

F5mwKLrW8AADKtk

Související

profimedia-0804641324
Zahraniční Video

Byl jsem nejblíž smrti, říká jeskyňář zachráněný z tisícimetrové hloubky