pátek 17. května 2024

Epidemie respiračních onemocnění pokračuje

Počty případů chřipky rostou především v dospělé populaci. Epidemie podle Válka bude kulminovat v nejbližších týdnech.

chřipka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

V prvním týdnu letošního roku se nemocnost akutními respiračními onemocněními včetně chřipky zvýšila o 10,5 procent. Epidemie dosáhla na hodnotu 1956 případů na sto tisíc obyvatel. Nárůst onemocnění probíhá především v dospělé populaci nad 65 let, kde vzrostla o více než 26 procent. „Nejvyšší nemocnost akutními respiračními infekcemi je hlášena z jihovýchodní části území ČR, konkrétně z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Pardubického, Olomouckého, Vysočiny, Jihočeského a Zlínského,“ uvedl vedoucí Oddělení infekčních nemocí Jan Kynčl.

V Evropě je situace velmi podobná jako v České republice, kde se uplatňuje také dominantně chřipka typu A,“ doplňuje Knyčl a prohlašuje, že vakcíny proti chřipce jsou letos na tento typ chřipky dobře zacíleny a nabádá rizikovou populaci, aby se nechala naočkovat.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude epidemie respiračních onemocnění kulminovat v nejbližších týdnech. „Intenzita epidemie je do jisté míry dluhem covidových let, kdy bylo respiračních onemocnění méně. To je ostatně vidět i na spotřebě léčiv. Ta je vyšší než např. v nekovidovém roce 2019,“ uvedl Válek na Twitteru.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SZÚ

Související

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové

káva
Ostatní Káva

Většina Čechů pije kávu každý den. Nejčastěji zrnkovou a doma

byt
Domácí Bydlení

V nájmu bydlí 1,8 milionu Čechů. Polovina má smlouvu na méně než dva roky