středa 18. září 2024

Epidemie opičích neštovic v Africe je globální hrozbou, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila africkou epidemii opičích neštovic jako globální nouzový stav. Nemoc mpox, která zasáhla již přes tucet zemí, ohrožuje děti i dospělé a vyžaduje mezinárodní pomoc.

vakcína mpox

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

WHO ve středu oznámila, že šíření mpoxu v Africe dosáhlo kritické úrovně. Afrika hlásí více než 500 úmrtí a případy rapidně rostou, přičemž nové varianty viru se šíří do dalších zemí. Situaci zhoršuje nedostatek vakcín na kontinentu, což zvyšuje riziko šíření nákazy za hranice Afriky.

Podle ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse je hrozba globálního šíření velmi reálná. „Tohle by nás mělo znepokojovat všechny,“ uvedl. Přestože globální nouzový stav neznamená automaticky vyšší přenosnost nebo smrtelnost, situace je vážná.

Nejvíce postiženou zemí je Demokratická republika Kongo, která zaznamenala přes 14 tisíc případů a 524 úmrtí. Téměř 70 procent nakažených jsou děti mladší 15 let, které tvoří i většinu obětí. Podle expertů má nová varianta viru smrtnost kolem tří až čtyř procent.

Mpox, dříve známý jako opičí neštovice, patří do stejné skupiny virů jako pravé neštovice. Poprvé byl objeven v roce 1958, ale v posledních letech dochází k jeho výraznému šíření mimo Afriku, zejména mezi muži, kteří mají sex s muži. Nová forma viru způsobuje mírnější příznaky a léze na genitáliích, což komplikuje identifikaci nakažených.

Západní země zvládly epidemii v roce 2022 díky vakcínám, ale Afrika se potýká s jejich nedostatkem. Odborníci volají po rozsáhlém očkování nejohroženějších skupin, včetně dětí a dospělých v postižených oblastech, aby se zabránilo dalšímu šíření této nebezpečné nemoci.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven