pátek 17. května 2024

Elektřina bude dražší maximálně o pár procent, plyn zlevní

„Ceny energií nebudou růst o desítky procent, to v žádném případě. Lidé budou platit stejně jako letos, nebo maximálně o jednotky procent víc,“ řekl premiér Petr Fiala na narychlo svolané tiskové konferenci.

elektřina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Paniku vyvolal návrh Energetického regulačního úřadu na zvýšení ceny regulované složky energií o 71 procent. Podle Fialy ale klesá cena silové elektřiny, a tak bude nárůst jen nepatrný.

Premiér také reagoval na dnešní kritická prohlášení některých představitelů hnutí ANO. Drahé energie má podle něj na svědomí minulá vláda v čele s Andrejem Babišem. „Andrej Babiš osobně blokoval dostavbu Temelína. Elektřina z obnovitelných zdrojů je přitom nejlevnější,“ uvedl Fiala.

„Mě návrh cen od Energetického regulačnímu úřadu nepřekvapil. Překvapily mě ale hysterické interpretace. Zvýšení bude v jednotkách procent u elektřiny, počítáme se snížením cen plynu o 20 procent oproti letošnímu roku,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Podle něj letos stát na energetickou pomoc dal 110 miliard korun, 50 na cenové stropy a 60 na úhradu zmrazených regulovaných cen, tedy příspěvku na obnovitelné zdroje a ostatní složky.

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

potatoes_vegetables_erdfrucht_bio_harvest_potato_sack-548418 (1)
Ekonomika

Rané brambory letos budou výrazně dražší. Navíc jich kvůli suchu bude málo

IMG_20240312_0002
Zahraniční Klimatické změny

Ceny banánů porostou, plantáže požírá ničivá plíseň