čtvrtek 16. května 2024

Dvě třetiny spotřeby energie domácností tvoří vytápění

Čtyři pětiny veškeré energie spotřebují domácnosti na vytápění a ohřev vody, zbývající část tvoří spotřeba na osvětlení, vaření, chlazení a ostatní koncové užití.

topení

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Šetření Energo 2021 pod záštitou Českého statického úřadu měřilo spotřebu energie v českých domácnostech. Podle dat padnou dvě třetiny spotřeby energie v domácnostech na vytápění.

38 % domácností je napojeno na dodávky tepla z tepláren a dalších centrálních zdrojů tepla, podobné procento používá jako hlavní zdroj vytápění zemní plyn. Obnovitelné zdroje energie (především palivové dřevo) jako převažující způsob vytápění využívá 10 % domácností. U necelých 7 % domácností stále převažují uhelná paliva, zbylých 7 % vytápí v převážné míře elektřinou.

Druhou nejvýznamnější položkou na spotřebě energie je ohřev vody. „Spotřeba na ohřev teplé vody tvoří 16 % z celkové spotřeby paliv a energií v domácnostech. Dvě třetiny domácností uvedly jako hlavní zdroj teplé vody zemní plyn a dálkové teplo. Elektřinou vodu ohřívá necelá jedna třetina domácností,“ uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Další část spotřeby energií v domácnostech připadá na vaření (6 %), osvětlení a provoz domácích spotřebičů (7 %).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

ČEZ
Ekonomika

ČEZ se chlubí vyšším ziskem i přes nižší provozní výnosy

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun