pondělí 13. května 2024

Duda vyhlásil termín voleb. Favoritem zůstává vládní Právo a spravedlnost

Poláci půjdou k volebním urnám v polovině října. Očekává se velký střed tradicionalistů z hnutí Právo a spravedlnost a proevropských liberálů z Občanské platformy.

Duda

Polský prezident Andrzej Duda vyhlásil termín parlamentních voleb.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Polský prezident Andrzej Duda vyhlásil termín parlamentních voleb.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Letošní parlamentní volby v Polsku jsou nejsledovanější od pádu komunismu v roce 1989. Na tom se shoduje řada tamních politologů i zahraničních pozorovatelů, protože se očekává velká konfrontace vládní strany Právo a spravedlnost a opozice, která se soustředí pod názvem Občanská platforma. Obě uskupení už vědí, k jakému datu mají směřovat svou pozornost. Polský prezident Andrzej Duda totiž právě oznámil 15. říjen jako termín voleb. Zároveň vyzval všechny Poláky, aby přišli projevit svůj názor.

Podle posledního průzkumu by vládní strana Právo a spravedlnost, kterou vede její předseda Jaroslav Kaczyński a současný premiér Mateusz Morawiecki, mohla svůj mandát obhájit. Sociologové jí přisuzují 36procentní zisk. Občanské platformě, kterou vede bývalý premiér Donald Tusk, průzkum přisoudil o šest procent méně.

Oproti volbám v roce 2019 si však Právo a spravedlnost o sedm procent pohoršilo, naopak Občanská platforma by získala skoro o tři procenta hlasů více.

Autor: Jan Skala

Související

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout