pondělí 13. května 2024

Dráhy od středy posilují některé spoje kvůli prázdninám a Velikonocím

České dráhy posílí vlakovou dopravu v souvislosti s jednodenními velikonočními prázdninami a následujícími Velikonocemi. Posilové vozy v nejžádanějších směrech, budou zařazené ve vlacích už před prodlouženým víkendem a zejména na Velikonoční pondělí.

vlak

Ilustrační foto.
Zdroj: ČD

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: ČD

Posilové vozy zařadí České dráhy do dálkových vlaků už ve středu odpoledne a také následující den. Ve směru do Prahy se budou posílené spoje vracet až na Velikonoční pondělí odpoledne a také v úterý ráno. Posilové vozy budou zařazené do nejvytíženějších spojů na různých dálkových linkách, a to zejména spojujících Prahu se severní Moravou (Ostrava / Bohumín), Valašskem, Slováckem, dále pojedou do Českých Budějovic, Chebu a Hradce Králové.

I přes kapacitní posílení jednotlivých spojů je potřeba počítat s tím, že zejména v době dopravní špičky mohou být vlaky v některých úsecích obsazené. Cestujícím proto dráhy doporučují, aby si do vlaků pořídili rezervace. Ty je možné do vlaků bez povinné rezervace pořídit bezplatně, a to při nákupu v e-shopu společně s jízdenkou. Cestující bez místenek by měli zvážit využití vlaků mimo přepravní špičku, případně využít k cestě méně frekventovaný den. To se může týkat především odpoledního cestování na Velikonoční pondělí.

Obsazenost jednotlivých spojů je možné ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak nebo v e-shopu Českých drah. Pokud je většina míst u spoje už označená jako rezervovaná, je třeba počítat s vysokou obsazeností spoje.

Související

nocni_vlak
Domácí

Změna času ovlivní dvanáct nočních vlaků

Semafor eshop ČD
Domácí

Semafor ukazuje cestujícím vytížení jednotlivých vlaků

vlak
Domácí

Betonová překážka na trati způsobila nehodu vlaku na Plzeňsku

vlak
Domácí

Vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní by se mohla začít stavět v roce 2026