sobota 27. července 2024

Semafor ukazuje cestujícím vytížení jednotlivých vlaků

Novinka pomůže cestujícím, kteří využívají dálkové vlaky, zjistit předpokládanou obsazenost daného spoje a případně doporučí pořízení místenky pro bezproblémovou cestu vlakem. Pilotní provoz semaforu dnes spustily České dráhy na svém e-shopu cd.cz.

Semafor eshop ČD

Semafor je na webu drah, brzy bude také v mobilní aplikaci.
Zdroj: ČD

  • Semafor je na webu drah, brzy bude také v mobilní aplikaci.
  • Zdroj: ČD

„Semafor je dalším nástrojem, který umožní cestujícím v dálkové dopravě lépe si naplánovat svou cestu a vyhnout se například nepříjemnostem s plně obsazenými místy k sezení ve vlaku. Jsem rád, že se nám ho podařilo spustit ve zkušebním režimu ještě před Velikonocemi, které představují vždy cestovně exponované období,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Indikátor obsazení spoje má tři základní varianty. Zelená barva označuje spoj s předpokládaným nízkým obsazením. Oranžová upozorňuje zákazníka na předpokládanou střední obsazenost, kdy se doporučuje pro pohodlnou cestu pořízení místenky. Pod červenou barvou se pak vyskytují ty vlaky, u kterých se předpokládá velký počet cestujících, typicky se jedná o vlaky mezi velkými městy v časech dopravních špiček. V případě, že je kapacita vlaku již téměř naplněná, může se cestující setkat ještě s ikonou a nápisem Téměř vyprodána místa k sezení.

Předpokládané využití kapacity platí pro konkrétní vyhledaný úsek. Pokud tedy cestující hledá například vlak Praha – Ostrava, systém zohlední nejvíce obsazený úsek a podle něj indikuje předpokládané obsazení vlaku. Při vyhledání spojení s přestupem se zobrazí předpokládané obsazení nejvíce vytíženého vlaku ze spojení. Při otevření detailu spojení se semafor zobrazuje pro každý použitý vlak samostatně.

Související

vlak čd
Domácí

Výstavba vysokorychlostní trati mezi Brnem a Přerovem začne příští rok, říká Kupka

interjet
Domácí

Mezi Plzní a Chebem nebudou dva měsíce jezdit vlaky

Vlak Českých drah
Domácí

Měsíční výluka mezi Poříčany a Nymburkem zkomplikuje cestujícím dopravu

Vizualizace nové podoby Masarykova nádraží
Domácí

Přestavba Masarykova nádraží přinese dopravní omezení