pátek 3. května 2024

Semafor ukazuje cestujícím vytížení jednotlivých vlaků

Novinka pomůže cestujícím, kteří využívají dálkové vlaky, zjistit předpokládanou obsazenost daného spoje a případně doporučí pořízení místenky pro bezproblémovou cestu vlakem. Pilotní provoz semaforu dnes spustily České dráhy na svém e-shopu cd.cz.

Semafor eshop ČD

Semafor je na webu drah, brzy bude také v mobilní aplikaci.
Zdroj: ČD

  • Semafor je na webu drah, brzy bude také v mobilní aplikaci.
  • Zdroj: ČD

„Semafor je dalším nástrojem, který umožní cestujícím v dálkové dopravě lépe si naplánovat svou cestu a vyhnout se například nepříjemnostem s plně obsazenými místy k sezení ve vlaku. Jsem rád, že se nám ho podařilo spustit ve zkušebním režimu ještě před Velikonocemi, které představují vždy cestovně exponované období,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Indikátor obsazení spoje má tři základní varianty. Zelená barva označuje spoj s předpokládaným nízkým obsazením. Oranžová upozorňuje zákazníka na předpokládanou střední obsazenost, kdy se doporučuje pro pohodlnou cestu pořízení místenky. Pod červenou barvou se pak vyskytují ty vlaky, u kterých se předpokládá velký počet cestujících, typicky se jedná o vlaky mezi velkými městy v časech dopravních špiček. V případě, že je kapacita vlaku již téměř naplněná, může se cestující setkat ještě s ikonou a nápisem Téměř vyprodána místa k sezení.

Předpokládané využití kapacity platí pro konkrétní vyhledaný úsek. Pokud tedy cestující hledá například vlak Praha – Ostrava, systém zohlední nejvíce obsazený úsek a podle něj indikuje předpokládané obsazení vlaku. Při vyhledání spojení s přestupem se zobrazí předpokládané obsazení nejvíce vytíženého vlaku ze spojení. Při otevření detailu spojení se semafor zobrazuje pro každý použitý vlak samostatně.

Související

DBME2-data.jpg
Zahraniční

Kupé pro dva a virtuální ručník, německé dráhy ukázaly budoucnost cestování

Nádraží Jaroměř
Domácí

Mezi Jaroměří a Trutnovem jezdí autobusy namísto vlaků. Výluka potrvá do 11. května

ComfortJet
Domácí

Nejmodernější český vlak už před létem vyjede na koleje, je v něm i dětské kino

nocni_vlak
Domácí

Změna času ovlivní dvanáct nočních vlaků