sobota 18. května 2024

Donald Trump poprvé prohrál primárky. Zvrat v boji o Bílý dům to ale neznamená

Nikki Haley zůstává dál ve hře o post amerického prezidenta. Z voleb neodstoupí, protože doufá, že Donald Trump bude odsouzen dřív, než ho bude moci Amerika volit. Exprezident je nejvážnějším kandidátem v boji o Bílý dům.

49092667162_335a4e20ef_b

Nikki Haley poprvé porazila Donalda Trumpa.
Zdroj: Flickr

  • Nikki Haley poprvé porazila Donalda Trumpa.
  • Zdroj: Flickr

Bývalý americký prezident Donald Trump zůstává jasným favoritem v boji o post šéfa Bílého domu a to navzdory faktu, že poprvé prohrál republikánské primárky se svou nejvážnější soupeřkou, bývalou americkou velvyslankyní při OSN a guvernérkou Jižní Karolíny Nikki Haley. Odborníci se však shodují, že její úspěch v hlavním městě Washingtonu je spíše symbolický a Trumpa ohrozit nemůže.

Jemu se ve Washingtonu podařilo získat pouze 33,2 procenta hlasů, kdežto jeho konkurentka dostala 62,9 procenta. Hlavní město USA je však baštou demokratů a proto se v něm výrazný úspěch republikánů neočekává ani v listopadovém volebním finále. Zajímavostí rovněž je, že Trump zde prohrál primárky i v roce 2016, kdy byl nakonec zvolen prezidentem.

Do Bílého domu má nakročeno i nyní. Podle průzkumu, který si nechal zpracovat list New York Times, vede před současným prezidentem Joem Bidenem zhruba o pět procent. Současná hlava Ameriky čelí za dosavadní tři roky svého volebního období velkému poklesu popularity.

Autor: Jan Skala

Související

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily