čtvrtek 16. května 2024

Do parku na Kozlu už jedině za peníze. Lidem z okolí se to nelíbí

Po šedesát korun budou muset sáhnout do peněženky návštěvníci parku na zámku Kozel na jižním Plzeňsku. Lidem, kteří žijí v okolí a do parku často vyrážejí na procházky, se to nelíbí.

Kozel,_zámek_(6)

Za vstup do zámeckého parku na Kozlu se bude platit.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Za vstup do zámeckého parku na Kozlu se bude platit.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Správa loveckého zámečku Kozel u Šťáhlav na jižním Plzeňsku se rozhodla zpoplatnit vstup do zámeckého parku, který je dosud volně přístupný. Návštěvníci by tak měli od dubna do října za vstup platit 60 korun jednorázově, nebo si mohou pořídit permanentku na rok za dvě stovky. Nové nařízení se bude týkat pouze oplocené části parku a nebude se tedy vztahovat na cestu po hrázi tamního rybníka. Platit se bude prostřednictvím platebních terminálů a návštěvníky bude namátkově kontrolovat zaměstnanec zámku.

Dál se bude platit běžné vstupné do zámku, které zpoplatnění zahrady zlevní o dvacetikorunu nebo vstup na výstavy. Zdarma už nebude ani vstup na oblíbené zámecké trhy. "Vstupné se bude platit samostatně, zvlášť za park, zvlášť za zámek nebo výstavu. Z toho důvodu jsme vstupné do zámku nezdražovali jako ostatní objekty, ale naopak došlo ke zlevnění," uvedl kastelán Jan Polívka. Důvodem pro zavedení vstupného jsou podle něj příliš vysoké náklady na údržbu parku.

Krok správy loveckého zámečku, který patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům na západě Čech, se nelíbí zejména obyvatelům nedalekých Šťáhlav a Štáhlavic. Ti byli zvyklí chodit do parku na běžné procházky. Proti jejich vůli však zpoplatnění parku schválil už i Národní památkový ústav.

Ročně přijde jen do parku na 200 tisíc lidí. "Jedete na výlet s rodinou, zaplatíte parkovné, zaplatíte vstup do parku, zaplatíte vstup na zámek, zaplatíte za občerstvení a příště i za vzduch který dýcháte. Za jeden výlet dáte dva tisíce a pak jdete žebrat ke kostelu," okomentovala novinku uživatelka Facebooku.

Autor: Jan Skala

Související

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí