pátek 17. května 2024

Do kterých zemí můžete vycestovat jen s občankou?

Občanku místo cestovního pasu lze využít i v řadě států mimo Evropskou unii.

Gruzie

Foto Gruzie
Zdroj: Pixabay

  • Foto Gruzie
  • Zdroj: Pixabay

Občanský průkaz lze při cestování využívat namísto cestovního pasu ve všech členských zemích EU. To znamená, že s občankou můžete vycestovat do Belgie, Bulharska, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Chorvatska, Irska, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Španělska a Švédska.

Kromě členských států EU si s občankou vystačíte i při cestě na Island, do Lichtenštejnka, Norska, Švýcarska, Albánské republiky, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonské republiky, Srbské republiky, Gruzie, Vatikánu a San Marina. Dále pak do Moldavska (občanský průkaz ve formátu ID1 se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem nebo občanský průkaz ve formátu ID2 se strojově čitelnými údaji) a Kosovské republiky (občanský průkaz se strojově čitelnou zónou a biometrickými údaji, který ČR vydává od 2.8.2021).

Pokud cestujete do některé z těchto zemí přes třetí zemi, která občanky nepodporuje, tak je nutné ověřit, jestli není nutné v daném případě použít cestovní pas.

Autor: Šimon Mitro

Související

9938712403_0563330642_b
Domácí

Past na řidiče: Cestu do Špindlerova Mlýna blokují opravy mostů

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

Invia
Ekonomika

Prodejce zájezdů Invia je na prodej

DBME2-data.jpg
Zahraniční

Kupé pro dva a virtuální ručník, německé dráhy ukázaly budoucnost cestování